Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Saopštenje za medije u odnosu na slučaj novinara Seada Sadikovića

Datum objave: 26.03.2021 13:56 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, oštro osuđuje napad na novinara Seada Sadikovića. Pozivamo nadležne institucije da, uz puno poštovanje prezumpcije nevinosti, urgentno i neselektivno, sprovedu postupak rasvjetljavanja slučaja napada na Sadikovića i najstrože kazne vinovnike događaja koji nikom ne može služiti na čast i kojim se i domaćoj i međunarodnoj javnosti šalje jedna od najružnijh slika o Crnoj Gori.

Smatramo da više niko nema pravo na izgovore i da istrage napada na novinare moraju biti i brže, efikasnije i djelotvornije, a kaznena politika primjerena težini djela. Mora se učiniti sve kako bi se u potpunosti eliminisao rizik da izvršioci i nalogodavci ovih gnusnih djela ostanu nekaženjeni ili čak i neotkriveni, a kakva je nažalost bila praksa u prethodnom periodu.

Napadi na novinare kao i na bilo kojeg građanina su ključno pitanje demokratske zrelosti crnogorskog društva koje mora biti razriješeno, kako bi elementarno pravo na fizički integritet pojedinca i slobodu govora, kao jedno od osnovnih dostignuća moderne civilizacije, nastavilo da živi u slobodarskoj i slobodoumnoj Crnoj Gori, punim plućima i bez bilo kakvog kompromisa.

Komisija je oštro osudila i napad na novinarku ND Vijesti Jelenu Jovanović, dana 14. 03. 2021. godine u Nikšiću.

Komisija je od policije i tužilaštva zatražila svu dokumentaciju u vezi sa navedenim napadima, čije će istrage biti poseban predmet pažnje u njenom daljem radu.