Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Фомирано Координационо тијело за праћење имплементације Стратегије за борбу против трговине људима 2019-2024. г.

Датум објаве: 25.03.2021 14:22 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Министарство унутрашњих послова формирало је Координационо тијело за праћење имплементације Стратегије за борбу против трговине људима 2019-2024. године у новом сазиву. У његовом саставу су представници правосудних органа, државних органа и органа управе, Заштитника људских права и слобода, као и организација цивилног друштва.

Задаци Координационог тијела су:
- праћење спровођења Стратегије за борбу против трговине људима и појединачних акционих планова за њену имплементацију;
- мониторинг, координације рада и унапређења активности надлежних институција у спровођењу Стратегије за борбу против трговине људима;
- предлагање мјера за усклађивање законодавног и административног оквира у циљу унапређења резултата који се постижу на овом плану;
- унапређење сарадње са приватним сектором у области борбе против трговине људима;
- утврђивање рокова и динамике реализације конкретних циљева, мјера и активности
- сачињавање појединачних акционих планова за реализацију Стратегије;
- извјештавање Владе Црне Горе најмање једном годишње.

На првом састанку, руководилац координационог тијела Никола Терзић истакао је важност мултидисциплинарног приступа и свеобухватног одговора на проблем трговине људима. Усвојен је Пословник о раду, а утврђена је и динамика одржавања редовних састанака. Усљед сложене епидемиолошке ситуације најављена је и могућност електронских сједница.

Терзић је посебно нагласио важност наставка сарадње са дугогодишњим партнерима у имплементацији националне политике борбе против трговине људима, захваљујући којима су резултати у овој области унапријеђени, поручујући да се нада да ће као посматрачи присуствовати наредним сједницама. То су Делегација Евопске Уније, Амбасада Сједињених Америчких Држава, Мисија ОЕБС-а у Црној Гори, Међународна организација за миграције и УНИЦЕФ.

Чланови Координационог тијела изнијели су и информације о предузетим активностима током претходне године у дијелу превенције, заштите жртава, одговора кривичног правосуђа, као и партнерства, координације и међународне сарадње, али и о ограничењима која су имали у реализацији планираних активности, највећим дијелом усљед кризе изазване коронавирусом.

Зато је и сугерисано, да се приликом креирања Акционог плана за имплементацију Стратегије за борбу против трговине људима 2019-2024., за текућу годину, активности планирају у складу са реалним могућностима и да се прилагоде тренутној епидемиолошкој ситуацији.