Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

SAOPŠTENJE: BALANCE PROJEKAT

SAOPŠTENJE: BALANCE PROJEKAT
Datum objave: 22.03.2021 15:04 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Predstavnici Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a održali su sastanak sa direktorom JU Resursni centar za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“ u Kotoru, Neđeljkom Moškovim u vezi sa uključivanjem ove instutucije u sprovođenje terenske vježbe na temu zemljotresa. Vježba će se organizovati u okviru projekta BALANCE – Upravljanje zemljotresima većih razmjera na zapadnom Balkanu kroz zajedničke aktivnosti prekogranične saradnje“, koji se implementira u sklopu Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Sagovornici su se saglasili da je značajno da se učesnici ovog resursnog centra uključe u realizaciju međunarodne terenske vježbe, u malom ali značajnom segmentu, spašavanja nakon katastrofalnog zemljotresa. Cilj je uvježbavanje procedura reagovanja u slučaju zemljotresa, kao i testiranja spasilačkih aktivnosti međunarodnih timova za traganje i spašavanje iz ruševina, za postupanje sa djecom sa posebnim potrebama. Njihovo učešće predstavljalo bi nastavak vec ostvarene saradnje prilikom izrade planske dokumentacije u oblasti zaštite i spašavanja i izvođenju vježbi evakuacije.

Održan je sastanak i sa pripadnicima Službe zaštite i spašavanja Kotor radi dogovora o uključivanju ove službe u realizaciju terenske vježbe i upoznavanja sa mogućim lokacijama i radnim tačkama za izvođenje vježbe na području opštine Kotor.

Projekat BALANCE počeo je sa realizacijom 1. januara 2021. godine i trajaće 24 mjeseca. Konzorcijum koji implementira projekat čini 14 organizacija iz: Crne Gore , Hrvatske, Albanije, Bugarske, Italije, Grčke, Kipra i Španije. Koordinator projekta je Evropski univerzitet sa Kipra.

Cilj projekta je unapređenje kapaciteta za pripremljenost i reagovanje u slučaju katastrofa, koje zahtijevaju zajedničku koordiniranu akciju i odgovor posredstvom Mehanizma Unije za civilnu zaštitu. Razmjena kapaciteta i resursa, podrška donosiocima odluka, upotreba dokazanih inovativnih alata i zajednička obuka treba da dovedu do unapređenja prekograničnih procedura saradnje u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Glavne projektne aktivnosti su organizovanje štabne i terenske vježbe na temu zemljotresa na području Boke Kotorske, u Crnoj Gori, u maju, odnosno oktobru 2022. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi vise od milion i po eura, od čega Evropska unija finansira 940 hiljada eura. Odobrena sredstva za Ministarstvo unutrašnjih poslova – Direktorat za zaštitu i spašavanje su 360 hiljada eura.