Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Uskoro će biti omogućeno automatsko lociranje pozivaoca ka broju 112

Datum objave: 17.03.2021 13:54 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Direktorat za zaštitu i spašavanje - Operativno komunikacioni centar 112 (OKC112), Ministarstva unutrašnjih poslova uskoro će potpisati ugovor sa multinacionalnom tehnološkom kompanijom GOOGLE, koji će omogućiti automatsko mobilno lociranje pozivaoca ka broju 112. U saradnji sa svim crnogorskim mobilnim operatorima, firmom Ericsson Nikola Tesla iz Zagreba, Agencijom za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, te GOOGLE-om uspješno je izvršeno testiranje navedenog servisa, zahvaljujući kojem će svi pozivaoci odmah moći biti locirani na teritoriji cijele Crne Gore sa preciznošću pozicije od dva do najviše 20 metara.

Dosadašnja tehnologija omogućavala je lociranje posredstvom baznih stanica, ali je preciznost bila na nezadovoljavajućem nivou, posebno u ruralnom dijelu Crne Gore što nije ispunjavalo standard definisan Pravilnikom o jedinstvenom evropskom broju 112.

Javnosti je nedavno predstavljen još jedan novi servis OKC 112. Riječ je o e-CALL servisu za automatsko lociranje vozila, prilikom udesa, koji omugućava komunikaciju sa povrijeđenim u autu. To je moguće, samo kada je riječ o vozilima proizvedenim tokom 2018. godine i kasnije. Ovaj servis automatski, osim lociranja mjesta udesa daje i podatke o broju putnika u vozilu, smjeru kretanja, vremenu udesa, broju šasije, vrsti goriva i kategoriji vozila.

Broj OKC 112, Direktorata za zaštitu i spašavanje funkcioniše od 2007. a znatno je unaprijeđen 2015. godine puštanjem u rad savremenog švedskog CoordCom sistema, koji se koristi širom svijeta, a najviše u Ruskoj federaciji.

Od oktobra 2015. godine do danas OKC 112 (tri centra- Podgorica, Bar i Bijelo Polje), primili su 841.286 poziva, što je u prosjeku više od 400 dnevno.