Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Sekulović: Donacija Njemačke doprinos bezbjednosti crnogorske granice

Sekulović: Donacija Njemačke doprinos bezbjednosti crnogorske granice
Datum objave: 10.02.2021 18:28 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović potpisao je danas sa ambasadorom SR Njemačke Robertom Veberom Protokol o zvaničnoj predaji donacije patrolnog čamca i druge savremene opreme koju će koristiti Sektor granične policije Crne Gore.

„Ovo je samo jedna u nizu značajnih donacija koje je SR Njemačka uputila Crnoj Gori. Donacija će imati svoju punu funkcionalnost, kada je u pitanju naš primarni interes - borba protiv prekograničnog i organizovanog kriminala, trgovine ljudima i narkoticima, ilegalnih migracija“, saopštio je ministar Sekulović povodom primopredaje, iskazujući zahvalnost SR Njemačkoj.

Za Crnu Goru je ova donacija značajna i u kontekstu pregovaračkih poglavlja 23 i 24, koja predstavljaju okosnicu cjelokupnog pregovaračkog procesa. Efikasno funkcionisanje i rezultati u ovim oblastima, nužni su za ostvarenje najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja Crne Gore - članstva u EU.

MUPTehnološki napredak ima dosta koristi za građane, ali često ide na ruku i kriminalnim grupama, te će ova savremena, sofisticirana oprema pomoći graničnoj policiji da ostvaruje dobre rezultate i spriječiti da kriminalci u tehnološkom smislu budu ispred državnih organa, kazao je ministar. Dodao je da je ovo još jedna potvrda da Crna Gora može računati na SR Njemačku kao pouzdanog i iskrenog partnera.

„Ovom prilikom iskazujem punu podršku organima za sprovođenje zakona da budu istrajni, kako bi zajednički obezbijedili efikasno rješavanje izazova u oblastima suzbijanja prekograničnog i organizovanog kriminala, pranja novca, trgovine ljudima, upravljanja ilegalnim migracijama“, poručio je ministar Sekulović.

Ambasador Veber je iskazao zadovoljstvo kvalitetnom, kontinuiranom saradnjom policija dvije zemlje i kazao da je SR Njemačka spremna da i u narednom periodu podržava Crnu Goru kao buduću članicu Evropske unije. Pored podrške koju pružamo u pogledu opreme, koja značajno poboljšava efikasnost rada, takođe sarađujemo i na drugim poljima, kazao je ambasador. Ulaganjem u graničnu policiju poboljšava se njena efikasnost i operativnost, a takođe, na ovaj način, Crna Gora daje doprinos čuvanju spoljnih granica Evropske unije.

Ukupna vrijednost opreme koja je danas donirana je 756 220 eura.