Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Tužilaštvo dalo naknadne istrukcije policiji nakon objave u medijima da nema elemenata krivičnog djela u odnosu na današnje okupljanje građana u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Datum objave: 09.11.2020 01:13 | Autor: Uprava policije

Ispis Štampaj stranicu


Nakon saznanja da je jutros u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici izvršen obred i služena liturgija kojoj je prisustvovao veći broj građana kojom prilikom su kršene mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, policija je o tom događaju obavijestila Osnovno državno tužilaštvo.

Nadležna tužiteljka u ovom tužilaštvu je nakon što je upoznata sa navedenim, policijskom službeniku saopštila da nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, te je sugerisala da je ovo okupljanje, odnosno provjera kršenja mjera prilikom okupljanja, nadležnost inspekcijskih organa.

Ipak, nadležna tužiteljka je, naknadno policiji naložila da identifikuje svešteno lice koje je služilo liturgiju, te je nakon odaziva ovog lica – D.M., policiji, tužiteljka dala nalog i instrukcije za prikupljanje obavještenja od D.M. u svojstvu građanina. 

Po uzimanju izjave na zapisnik, policijski službenici su večeras oko 20,30 časova upoznali tužiteljku sa njenom sadržinom. Bez daljih naloga za postupanje tužiteljka se izjasnila da se u radnjama D.M. ne stiču elementi bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Ista nadležna tužiteljka iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici je oko 23,00 časa pozvala policijskog službenika koji je rukovodio radom na ovom predmetu iz nadležnosti policije i naložila izuzimanje video zapisa na kojem se vidi kršenje mjera sa jutrošnjeg događaja u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, te je zatražila da nakon ovoga bude informisana.

Izvjesno je da je tužiteljka ovu instrukciju uputila policiji nakon objava u medijima koje se tiču postupanja policije i tužilaštva u konkretnom slučaju, odnosno, nakon što su mediji objavili da po mišljenju tužiteljke u radnjama D.M. ne postoje elementi krivičnog djela.