Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Црна Гора кредибилан партнер на регионалном и међународном плану у области борбе против елементарних непогода

Црна Гора  кредибилан партнер на регионалном и међународном плану у области борбе против елементарних непогода
Датум објаве: 13.10.2020 14:59 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


„Данас обиљежавамо 13.октобар - Међународни дан смањења ризика од катастрофа и прилика је да укажемо да је потребна одговорност грађана, али и свих субјеката у друштву како би заједнички допринијели смањењу опасности од појаве природних и других непогода”, саопштио је генерални директор за ванредне ситуације у МУП-у Мирсад Мулић на презентацији опреме набављене кроз ЕУ пројекат - 3 WАТЦХ ОУТ - Трилатерални модел цивилне заштите: Путеви, инструменти и изазови за нашу безбједност, који се спроводи у оквиру ИПА ИНТЕРРЕГ Програма прекограничне сарадње између Италије, Црне Горе и Албаније.

Биро за односе с јавношћуПредстављена је опрема за заштиту и спашавање од пожара, за мјерење квалитета воде и за мјерење протока воде, као и беспилотни ваздухоплов – дрон.

Генерални директор Мулић је саопштио да овај пројекат вишеструко значајан за систем заштите и спашавања јер доприноси јачању капацитета МУП-а у одговору на пожаре и поплаве, а афирмише и међуресорску сарадњу, а без организованог и системског дјеловања нема ефикасног одговора на елементарне и друге непогоде, истакао је Мулић.

Директор Завода за хидрометеорологију и сеизмологију Црне Горе, Лука Митровић је саопштио да ће се са овом опремом унаприједити систем мониторинга и процјене ризика од поплава , те добијати најновије информације на дијелу Бојане и на подручју Скадарског језера. “Ови подаци су неопходни у систему ране најаве управо Директорату за ванредне ситуације МУП-а и свим службама заштите да на прави начин реагују“, нагласио је Митровић. Душан Распоповић се испред Агенције за заштиту природе и заштиту животне средине захвалио на донацији и истакао да представља искорак у контроли и анализи прије и након евентуалних катастрофа до којих долази усљед промјена климе и људског фактора на нашем подручју. Дрон који је добила Агенција ће послужити за контролу и превенцију у НП Скадарско језеро и НП Ловћен, а биће од велике помоћи и приликом контроле и анализе ако дође до опожарених подручја.

Савјетник замјеника главног преговарача у Канцеларији за европске интеграције Бојан Вујовић посебно се захвалио на континуираној подршци ЕУ за пројекте који подржавају унапређење система реаговања у ванредним ситуацијама. „Пројекти попут овог унапређују не само адекватно и правовремено реаговање, већ и показују солидарност људи и институција без обзира на границе, што је и сврха пројеката програма прекограничне сарадње. Опрема, чијој примопредаји данас присуствујемо је конкретан показатељ како кроз повезивање људи и институција, у оквиру прекограничне сарадње, можемо доћи до опипљивих резултата који користе широј заједници“, казао је Вујовић.

Биро за односе с јавношћуТри земље које су се окупиле, а које се суочавају са природним непогодама, у заједничком саставу праве један тим, како би биле боље у одговору на изазове који су пред њима. Данас смо имали прилику да видимо како техничка помоћ може бити корисна, међутим, то је само дио пројекта, основа како би се изградили бољи капацитети и способности да заједно дјелујемо, истакао је Лука Зелиоли, амбасадор Италије у Црној Гори.

„Усљед јачања феномена природних катастрофа, Европска унија предузима мјере. ЕУ је постала најгласнији глобални актер у потенцирању зелене агенде, борби против климатских промјена и спрјечавању и ублажавању катастрофа. ЕУ такође подржава пројекте за ублажавање ризика од природних катастрофа у Црној Гори, а дала је свој допринос у пројекту „3 WАТЦХ ОУТ“ са скоро милион еура, унапређујуц́и како прекограничну сарадњу између три државе, тако и одговор на стварне потребе грађана у прекограничним областима“, поручено је из Делегације ЕУ овим поводом. Делегација ЕУ у Црној Гори изразила је очекивање да ц́е се у новим прекограничним програмима ЕУ који се тренутно припремају за период 2021-2027.г наставити са финансирањем пројеката у овој области, са стварним утицајем на локално становништво.