Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Nuhodžić: Za osavremenjavanje OKC-a 200 hiljada eura

Nuhodžić: Za osavremenjavanje OKC-a 200 hiljada eura
Datum objave: 11.02.2020 18:52 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo unutrašnjih poslova uložiće 200 hiljada eura u osavremenjavanje Operativno-komunikacionog centra (OKC) 112, najavio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je danas, povodom obilježavanja Dana evropskog broja za hitne situacije 112, posjetio OKC i tom prilikom istakao da je OKC funkcionalan od 2015. godine, i da je od tada primio 520 hiljada poziva.„Što govori da su građani prepoznali značaj ovog broja kada je neophodno da se reaguje na hitne situacije“, dodao je Nuhodžić.

MUP
Iz Centra je, kako je saopštio, u protekle četiri godine, rukovođeno sa 150 akcija traganja i spašavanja, tokom kojih je spašeno 308 osoba, od kojih su 267 strani državljani. Nuhodžić je podsjetio da OKC prima pozive i na stranim jezicima. Prema njegovim riječima, evidentno je da se svake godine povećava broj poziva stranih državljana, što govori o tome da je Crna Gora sve prestižnija turistička destinacija.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova će uložiti 200 hiljada eura u osavremenjivanje Operativno komunikacionog centra 112. Tako će vrlo brzo biti u upotrebi dvije aplikacije“, kazao je Nuhodžić.

On je pojasnio da će jedna aplikacija automatski locirati pozivaoca broja 112, a druga, koja će biti završena do kraja naredne godine, omogućiće i automatsku registraciju mjesta saobraćajnog udesa.

„Vjerujem da će u toku marta građanima i turistima biti dostupna mobilna aplikacija koja će objedinjavati sve podatke važne za sistem zaštite i spašavanja, kako bi se obezbijedila bolja informisanost o vremenskim prilikama, stanju na putevima, važnim telefonskim brojevima hitnih službi i niz drugih podataka koji mogu biti od koristi u slučaju hitnog reagovanja “, istakao je ministar unutrašnjih poslova.