Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Ministar Nuhodžić u Berlinu: Njemačka podržava Crnu Goru na planu usvajanja Šengen standarda i jačanja granične bezbjednosti

Ministar Nuhodžić u Berlinu: Njemačka podržava Crnu Goru na planu usvajanja Šengen standarda i jačanja granične bezbjednosti
Datum objave: 31.01.2020 13:03 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Njemačka podržava Crnu Goru na planu usvajanja Šengen standarda i jačanja granične bezbjednosti, a jačanje sigurnosti granice je najkonkretniji doprinos jačanju Evrope, saopšteno je danas u Berlinu tokom sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića sa saveznim ministrom unutrašnjih poslova, građevine i domovine Njemačke Horstom Zehoferom.

„Crnogorska policija ostvaruje intenzivnu i kvalitetnu saradnju sa njemačkom policijom u borbi protiv svih oblika teškog i organizovanog kriminala, a posebno krijumčarenja narkotika. Zajednički gledamo na izazove bezbjednosti u Evropi, a zaključivanje Sporazuma o saradnji u oblasti bezbjednosti između Crne Gore i Savezne Republike Njemačke, čije usaglašavanje je u toku, pokazatelj je naših zajedničkih napora da naše prijateljske i partnerske odnose dodatno osnažimo“, istakao je ministar Nuhodžić.

Zehofer je naveo da Njemačka u kontinuitetu podržava Crnu Goru ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Konstatovao je da je Vlada Crne Gore ostvarila značajne rezultate na tom polju. „Njemačka to prepoznaje i cijeni, što potvrđuju i brojne donacije savremene opreme, koju Policija Crne Gore koristi u zaštiti državne granice“, naglasio je Zehofer.

Ministri Nuhodžić i Zehofer su razgovarali i o ilegalnim migracijama, koje sa sobom nose prijetnje i od drugih oblika kriminala, kao što su trgovina lјudima i terorizam. „Upravlјanje migracijama je na samom vrhu agende Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore. Aktuelna balkanska ruta kretanja migranata zahtijeva da sa partnerskim službama Evrope još intenzivnije sarađujemo, posebno u borbi protiv krijumčarskh mreža. Moramo biti ujedinjeni u našoj posvećenosti suzbijanju trgovine ljudima i krijumčarenja migranata“, kazao je ministar Nuhodžić.

Ministar je potvrdio spremnost crnogorskih agencija za sprovođenje zakona da nastave da koriste dobre prakse i iskustva Njemačke, koja će omogućiti usvajanje najnovijih znanja i vještina po ugledu na najrazvijenije evropske zemlje.

Obostrano je iskazano zadovoljstvo činjenicom da će se predstojeći Forum ministara pravde i unutrašnjih poslova Evropska unija – Zapadni Balkan, u okviru predsjedavanja Njemačke Savjetom EU, održati u septembru u Crnoj Gori.

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA