Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Нухоџић: Партнерством и заједничким радом до заштите дјеце од опасности на интернету

Нухоџић: Партнерством и заједничким радом до заштите дјеце од опасности на интернету
Датум објаве: 20.12.2019 13:48 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Министарства унутрашњих послова, спорта и младих и јавне управе и Управа полиције потписали су данас Споразум о сарадњи у реализацији едукативне кампање “Дигитална писменост и заштита дјеце и младих на интернету”.

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић истакао је да ће у кампањи, кроз партнерство и заједнички рад на едукацији, дјеца усвајати знања и вјештине комуникације у дигиталном окружењу и да ће научити како да се заштите од штетних садржаја и како да реагују у случају онлајн насиља. “Увјерен сам да ће ова кампања допринијети подизању свијести како одраслих тако и дјеце и младих о опасностима на интернету. Циљ нам је да сваком дјетету пружимо дигиталну писменост која му је потребна за сигурно и безбједно одрастање у савременом свијету”, поручио је Нухоџић.

Министар спорта и младих Никола Јановић казао је да је, узимајући у обзир да интернет представља један од главних извора информација дјеци и младима, Стратегијом безбједности и Акционим планом за реализацију стратегије препознато да посебну пажњу треба посветити наведеним циљним групама у области сајбер безбједности, јер управо они представљају најосјетљивију категорију.

Министарка јавне управе Сузана Прибиловић поручила је да имају обавезу не само да промовишу важност дигиталне културе и технолошког развоја, већ и да указују на све пријетње и опасности на које дјеца могу наићи у сајбер простору. “Наша обавеза је да на ове опасности подсјетимо и њихове родитеље и породице, учитеље и професоре” истакла је Прибиловић.

Директор Управе полиције Веселин Вељовић рекао је да је данашњи споразум важна иницијатива за укључење шире друштвене заједнице у едукацију и заштиту дјеце и младих на интернету.“Дјеца су наше богатство и њихова безбједност је приоритет друштвене заједнице. Колико нам је то важно говори и овај догађај који је окупио различите институције, а све са заједничким циљем да наша дјеца и млади буду безбједни”, нагласио је Вељовић.

Кампања ће се реализовати на територији цијеле Црне Горе, трајаће десет мјесеци, а спроводиће је представници наведених институција, у сарадњи са другим партнерима из области информатичке безбједности и дигиталних вјештина.


YОУТУБЕ ВИДЕО-изјава министра Нухоџића: хттпс://yоуту.бе/сЕЛсСyИРсјо