Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Nuhodžić: Partnerstvom i zajedničkim radom do zaštite djece od opasnosti na internetu

Nuhodžić: Partnerstvom i zajedničkim radom do zaštite djece od opasnosti na internetu
Datum objave: 20.12.2019 13:48 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstva unutrašnjih poslova, sporta i mladih i javne uprave i Uprava policije potpisali su danas Sporazum o saradnji u realizaciji edukativne kampanje “Digitalna pismenost i zaštita djece i mladih na internetu”.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić istakao je da će u kampanji, kroz partnerstvo i zajednički rad na edukaciji, djeca usvajati znanja i vještine komunikacije u digitalnom okruženju i da će naučiti kako da se zaštite od štetnih sadržaja i kako da reaguju u slučaju onlajn nasilja. “Uvjeren sam da će ova kampanja doprinijeti podizanju svijesti kako odraslih tako i djece i mladih o opasnostima na internetu. Cilj nam je da svakom djetetu pružimo digitalnu pismenost koja mu je potrebna za sigurno i bezbjedno odrastanje u savremenom svijetu”, poručio je Nuhodžić.

Ministar sporta i mladih Nikola Janović kazao je da je, uzimajući u obzir da internet predstavlja jedan od glavnih izvora informacija djeci i mladima, Strategijom bezbjednosti i Akcionim planom za realizaciju strategije prepoznato da posebnu pažnju treba posvetiti navedenim ciljnim grupama u oblasti sajber bezbjednosti, jer upravo oni predstavljaju najosjetljiviju kategoriju.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović poručila je da imaju obavezu ne samo da promovišu važnost digitalne kulture i tehnološkog razvoja, već i da ukazuju na sve prijetnje i opasnosti na koje djeca mogu naići u sajber prostoru. “Naša obaveza je da na ove opasnosti podsjetimo i njihove roditelje i porodice, učitelje i profesore” istakla je Pribilović.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović rekao je da je današnji sporazum važna inicijativa za uključenje šire društvene zajednice u edukaciju i zaštitu djece i mladih na internetu.“Djeca su naše bogatstvo i njihova bezbjednost je prioritet društvene zajednice. Koliko nam je to važno govori i ovaj događaj koji je okupio različite institucije, a sve sa zajedničkim ciljem da naša djeca i mladi budu bezbjedni”, naglasio je Veljović.

Kampanja će se realizovati na teritoriji cijele Crne Gore, trajaće deset mjeseci, a sprovodiće je predstavnici navedenih institucija, u saradnji sa drugim partnerima iz oblasti informatičke bezbjednosti i digitalnih vještina.


YOUTUBE VIDEO-izjava ministra Nuhodžića: https://youtu.be/sELsSyIRsjo