Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Saopštenje Direktorata za vanredne situacije MUP-a povodom najavljene meteorološke situacije

Datum objave: 02.11.2019 14:00 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Shodno informaciji Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Direktorat za vanredne situacije MUP-a obavještava građane da će u periodu od 2. do 10. novembra 2019.godine područje Crne Gore biti pod uticajem serije ciklonskih aktivnosti sa nekoliko kišnih talasa. Na području Crne Gore očekuju se jako nestabilne vremenske prilike sa jakom kišom i jakim, na udare olujnim južnim vjetrom.

U ovom periodu u centralnim, južnim i primorskim oblastima očekuje se obilna količina kiše. Obilne padavine prvenstveno se očekuju sjutra, u nedjelju 3. novembra, tokom noći u nedjelju na ponedjeljak i u ponedjeljak tokom prijepodneva, zatim ponovo u srijedu.

Ova meteorološka situacija zbog obilne količine kiše-vode i jakog južnog vjetra, potencijalno može da generiše i određene posljedice. Zbog obilne kiše u ovim regijama i zbog nagle obilne količine vode, potencijalno su mogući fragmentirani problemi (Flash Flood meteorološki efekat), prvenstveno u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima, duž putnih pravaca koji presijecaju planinske kosine, na mjestima gdje su vršeni ili se vrše ozbiljni građevinski zahvati, gdje je narušena prirodna povezanost tla i na određenim fragmentima prostora gdje se ometa prirodno slobodno oticanje vode.

Direktorat za vanredne situacije MUP-a poziva građane da svoje aktivnosti prilagode novonastaloj meteorološkoj situaciji, kako na kopnu tako i na moru, a obavještenje je poslato svim subjektima u sistemu zaštite i spašavanja, kako bi podigli nivo operativne spremnosti u cilju eventalnog reagovanja.