Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Nuhodžić-Vučinović: I dalje unapređivati sistem prevencije i zaštite

Nuhodžić-Vučinović: I dalje unapređivati sistem prevencije i zaštite
Datum objave: 11.10.2019 13:02 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Danas je , u okviru kampanje „Dani smanjenja rizika od katastrofa 2019, Budi odgovoran – smanji rizik“, u O.Š. „Branko Božović“, u Podgorici realizovana pokazna vježba, simulacija zemljotresa i evakuacije.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je kazao da je Crna Gora područje sa potencijalnim rizikom od zemljotresa, te da sistem mora konstantno jačati kapacitete za odgovor na tu i sve druge vrste nepogoda.

MUP„Ono što je veoma važno, moramo znati kako postupiti u slučaju zemljotresa, jer to može pomoći da se smanji broj žrtava. U tom pogledu smo i danas organizovali ovu vježbu za koju cijenim da je izvedena vrlo profesionalno, da su jasno vidljive procedure postupanja djece i zaposlenih u školi i svih učesnika u sistemu“, poručio je Nuhodžić. Naglasio je da je današnja vježba, istovremeno, i poruka drugim rukovodiocima škola, javnih ustanova, privrednih društava, da izrade planove zaštite i spašavanja u slučaju prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća, te da bar jednom godišnje uvježbavaju procedure djelovanja u cilju smanjenja rizika od većih stradanja. „Vježba je izvedena u okviru kampanje i obilježavanja Međunarodnog dana smanjenje rizika od katastrofa, a dodatno smo potvrdili da Ministarstvo unutrašnjih poslova ulaže značajne napore kako bi se povećala bezbjednost građana u slučaju elementarnih i drugih nepogoda, a, takođe, unaprijedili kapacitete i procedure djelovanja u ovakvim stvarnim situacijama“, pojasnio je Nuhodžić.

MUPOvom prilikom, ministarka i predsjednica Komisije za procjenu šteta Marija Vučinović izjavila je da vježba koju je danas realizovala jedinica Direktorata za vanredne situacije , još, jedna u nizu aktivnosti koje se sprovode kao dio tekuće kampanje i Nacionalne strategije za smanjenje rizika od katastrofa.

„Aktivnosti koje, u kontinuitetu, sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova i Direktorat za vanredne situacije jesu dio Nacionalne strategije, koja, između ostalog, podrazumjeva edukaciju najmlađih, ali i svih građana u cilju prevencije i zaštite od potencijalnih katastrofa“ istakla je Vučinović.
MUP„U saradnji sa UNICEF-om, GIZ-om i OEBS-om realizovali smo projekte koji se upravo fokusiraju na osnovce, djecu u vrtićima, ali i izradili planove zaštite i spašavanja i realizovali u praksi vježbe u Centrima za osobe sa invaliditetom“ , kazala je ministarka, dodajući da će ovakve i slične aktivnosti Vlade i njenih partnera biti i dalje u fokusu kako bi se na najbolji i najkvalitetniji način odgovorilo svim izazovima.

„Vlada Crne Gore je u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori već 2013. godine uspostavila među-predmetni program u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, za obrazovanje nastavnika u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori”, izjavila je generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje, Arijana Nikolić - Vučinić. Tako je, prema njenim riječima, u okviru postojećeg programa obučeno oko 200 nastavnika, za dalju edukaciju učenika na temu smanjenja rizika od katastrofa.

MUP“Zahvaljujući nadležnim, Ministrastvu unutrašnjih poslova-Direktoratu za vanredne situacije i Kabinetu ministarke bez portfelja, omogućeno je da se na ovaj način, kroz praksu, pokazne vježbe kontinuirano i na kvalitetan način edukuju kako djeca, tako i nastavni kadar u cilju prevencije i zaštite od katastrofa. Ovakav vid kampanje i pratećih aktivnosti su najbolji model u podizanju svijesti iz ove oblasti”, kazala je Nikolić-Vučinić. Generalna direktorica Direktorata je podsjetila i na to da je, povodom godišnjice obilježavanja zemljotresa 1979. godine Ministarstvo održivog razvoja i turizma organizovalo distribuciju informativnog materijala djeci na temu smanjenja rizika od katastrofa.