Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Sjutra svečano otvaranje terenske vježbe NICS MONTENEGRO 2019 na temu gašenja požara na otvorenom prostoru i testiranja najsavremenijih informacionih tehnologija

Datum objave: 01.10.2019 18:33 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Danas počinje terenska vježba NICS MONTENEGRO 2019, koja se održava u okviru NATO Programa nauka za mir i bezbjednost. Tema vježbe je gašenje požara na otvorenom prostoru i testiranje najsavremenijih informacionih tehnologija za koordiniranje i rukovođenje u zaštiti i spašavanju.

Vježba je međunarodnog karaktera. Pored predstavnika NATO-a, učestvovaće i timovi iz Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao domaćina vježbe. Značajnu ulogu imaće i predstavnici američkog Tehničkog instituta MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Terenska vježba, koja će se sprovoditi na lokacijama u Podgorici i Danilovgradu, traje od 1. do 4. oktobra 2019. godine, a svečano otvaranje biće upriličeno sjutra, 2. oktobra sa početkom u 10:00 časova, u prostorijama Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (zgrada Limenka).

Na otvaranju će govoriti ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i predstavnik NATO-a, jedan od rukovodilaca Programa nauka za mir i bezbjednost, Ejup Turmus.

Nakon svečanog otvaranja terenske vježbe u “Limenci” , odlazi se na sajt (vježbalište) Farmaci.

Poslije sajta Farmaci, oko 12:30h odlazi se na Lužnicu, gdje će se odvijati gašenje požara iz vazduha i medicinska evakuacija helikopterom.

Prevoz za novinare je obezbijeđen, polazak je predviđen ispred zgrade “Limenka”, nakon svečanog otvaranja vježbe.