Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Uspješno završen projekat industrijske demilitarizacije ubojnih sredstava

Uspješno završen projekat industrijske demilitarizacije ubojnih sredstava
Datum objave: 30.07.2019 16:13 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


U okviru dvogodišnjeg programa podrške Crnoj Gori koji finansiraju Sjedinjene Američke Države preko Međunarodne organizacije za jačanje bezbjednosti ljudi (ITF), završen je projekat industrijske demilitarizacije ubojnih sredstava koje je u proteklom periodu prikupio Odsjek za neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

MUPMUP












Ovom prilikom, na bezbjedan način uklonjeno je, a u fabrici HI “Poliex” AD Berane, u skladu sa najvišim ekološkim standardima i standardima struke uništeno preko 12 000 kg različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Vrijednost izvedene demilitarizacije je preko 180 000 dolara, a sprovedena je u okviru projekta koji Direktorat za vanredne situacije MUP-a realizuje sa ITF. Projekat, takođe, predviđa da se izvrši rekonstrukcija magacina za NUS u mjestu Rogami i čišćenje tunela Potkop u mjestu Petrovići u opštini Herceg Novi.

Službenici Odsjeka za neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Direktorata za vanredne situacije MUP-a u kontinuitetu sprovode aktivnosti na ovom planu i na taj način doprinose bezbjednosti kako građana Crne Gore, tako i svih onih koji borave na njenoj teritoriji.