Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Održan sastanak Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje

Održan sastanak Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje
Datum objave: 18.06.2019 13:38 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u prostorijama Direktorata za vanredne situacije održan sastanak Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje na kome je analiziran Izvještaj o stanju sistema zaštite i spašavanja za 2018. godinu i aktivnosti na pripremi za ovogodišnju požarnu sezonu.

Ocijenjeno je da Izvještaj potvrđuje da je sistem tokom 2018. godine na sve izazove odgovorio profesionalno, odgovorno i pravovremeno.

Što se tiče požarne sezone, članovi Operativnog štaba su upoznati sa preduzetim mjerama i radnjama u cilju smanjenja rizika od požara koje su preduzete od strane nadležnih organa i službi. Posebno je istaknuta činjenica da je stanje zaštite i spašavanja od požara u preventivnom i operativnom smislu unaprijeđeno kroz dodatno angažovanje ljudskih kapaciteta i nabavku neophodne opreme i sredstava u Upravi za šume i JP Nacionalni parkovi.

Takođe, konstatovano je da su službe zaštite i spašavanja spremne za predstojeću požarnu sezonu, te da će zajedno za raspoloživim kapacitetima Direktorata za vanredne situacije i ostalim subjektima učestvovati u gašenju požara na otvorenom prostoru.

Konstatovano je da će na raspolaganju biti oko 600 vatrogasaca u sistemu sa oko 200 vozila, zatim oko 150 dobrovoljaca iz 4 dobrovoljna vatrogasna društva sa oko 20 vozila. Na raspolaganju će biti i tri aviona Avio-helikopterske jedinice MUP - a sa šest pilota i jedan helikopter Vojske Crne Gore.

Na sastanku Operativnog štaba je ukazano na potrebu pojačanog angažovanja Uprave Policije u danima povećanog rizika od požara, na teritoriji sa pojačanom požarnom opasnošću.

Operativni štab apeluje na građane da budu odgovorni prema svojoj i tuđoj imovini, da očiste svoja dvorišta i imanja od gorivog materijala, da ne pale vatru u periodu pojačane požarne opasnosti, odnosno da ako to moraju učiniti obavijeste službe zaštite i spašavanja; da poštuju znake upozorenja loženja vatre na otvorenom prostoru, ugase početni požar ukoliko su u mogućnosti to uraditi bezbjedno, prijave izazivače požara nadležnim organima, i da na taj način, svojim odgovornim ponašanjem i sprovođenjem preventivnih mjera zaštite od požara, daju najbolji doprinos smanjenju rizika od nastanka požara.