Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Uspješno završena obuka na temu zaštite i spašavanja u slučaju zemljotresa

Uspješno završena obuka na temu zaštite i spašavanja u slučaju zemljotresa
Datum objave: 07.06.2019 15:06 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore je u saradnji sa Ambasadom Francuske u Crnoj Gori u periodu od 3. do 7. juna 2019. godine organizovao obuku na temu zaštite i spašavanja u slučaju zemljotresa (nivo SDE1) na Policijskoj akademiji u Danilovgradu.

MUPObuku su izvodili profesionalni instruktori za spašavanje iz ruševina iz Francuske, kapetan Bernar Grot  i stariji vodnik Bruno Fijon, a rađena je po programu obuke SDE1 koji je međunarodno priznat.

Obuku je uspješno završilo 15 polaznika iz službi zaštite i spašavanja Ulcinj, Budva, Kotor, Tivat, Herceg Novi i Berane. Kroz teorijski i praktičan rad polaznici su se upoznali sa metodama spašavanja iz ruševina i sprovođenjem akcija zaštite i spašavanja iz ruševina po INSARAG standardima, kao i organizacijom i tehnikom spašavanja iz ruševina, te opremom i spravama za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara u slučaju rušenja.

Posljednjeg dana obuke, nakon održane pokazne vježbe, ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik svim polaznicima obuke podijelila je sertifikate o završenoj obuci. Ceremoniji dodjele sertifikata prisustvovao je i v.d. generalnog direktora Mirsad Mulić.