Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Dobra saradnja Crne Gore i Albanije u oblasti zaštite i spašavanja

Dobra saradnja Crne Gore i Albanije u oblasti zaštite i spašavanja
Datum objave: 03.06.2019 14:38 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u prostorijama Direktorata za vanredne situacije MUP-a upriličen bilateralni sastanak između generalnog direktora Mirsada Mulića i albanske delegacije koju su predvodili direktor za civilne vanredne situacije u Ministarstvu odbrane Republike Albanije Haki Cako i generalni direktor Direktorata za zaštitu od požara i spašavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Albanije Alfred Kristuli.

Na sastanku je iskazano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti zaštite i spašavanja i smanjenja rizika od požara i poplava, ali i drugih nesreća između dvije države, kao i analizirani kapaciteti koji se mogu koristiti u slučaju potrebe. Razmijenjena su iskustva i dobre prakse vezano za organizaciju sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i u Republici Albaniji, a kroz posjete Operativno-komunikacionom centru 112 i Avio-helikopterskoj jedinici omogućeno je dodatno sagledavanje kapaciteta i načina funkcionisanja sistema zaštite i spašavanja.

Sagovornici su se saglasili da će se u skladu sa odbredbama Sporazuma o saradnji i uzajamnoj pomoći u vanrednim situacijama, koji je potpisan između vlada Crne Gore i Republike Albanije nastaviti sa dobrom praksom razmjene informacija i pružanja pomoći u slučaju događanja različitih vrsta hazarda. Takođe, dogovoreno je da se nastavi sa realizacijom zajedničkih programa i projekata u ovoj oblasti, koji su u prethodnom periodu značajno unaprijedili sistem u obje države.