Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Državni sekretar Pejanović: MUP kredibilan partner zemljama regiona i EU u oblasti vanrednih situacija

Državni sekretar Pejanović: MUP kredibilan partner zemljama regiona i EU u oblasti vanrednih situacija
Datum objave: 13.11.2018 13:36 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo unutrašnjih poslova kredibilan je partner zemljamama regiona i EU u vanrednim situacijama, saopštio je državni sekretar Dragan Pejanović otvarajući dvodnevnu radionicu na temu zaštite od poplava pod nazivom „Budi spreman, smanji rizik”, koja je počela danas u hotelu Hilton u Podgorici.

Državni sekretar Pejanović je saopštio da je realizacija ovog, ali i drugih projekata u okviru Mehanizma za civilnu zaštitu EU i NATO-a, kao i uz podršku drugih međunarodnih partnera, potvrda odlične saradnje nadležnih institucija u regionu i šire. Naročit značaj projekta, kako je kazao Pejanović, dat je u kontekstu afirmacije volonterizma i interaktivnosti mladih u Crnoj Gori i razmjene njihovih iskustava i znanja o ovoj temi. S tim u vezi on je izrazio očekivanje da će upravo ova radionica biti povod i dobar osnov za dalje umrežavanje i kvalitetnu realizaciju budućih projekata koji u fokusu imaju prevenciju i odgovor u vanrednim situacijama.

Predstavnik Odsjeka za civilnu zaštitu Republike Italije Maksimiliano Borzeti se osvrnuo na aktivnosti koje se realizuju u Italiji u vezi sa podizanjem svijesti građana o rizicima od hazarda i izrazio očekivanje da će radionica doprinijeti unapređenju stanja u Crnoj Gori u ovoj oblasti.
Pored dobrovoljnih vatrogasnih društava i volonterskih klubova srednjih škola iz Podgorice učešće na radionici uzeli su i predstavnici opštinskih službi za zaštitu i spašavanje, specijalističkih jedinica, lokalnih samouprava, Direktorata za vanredne situacije MUP-a, Uprave carina, kao i predstavnici nadležnih institucija za zaštitu i spašavanje i volonteri iz Slovenije, Srbije, Austrije, Italije i Francuske.

Dvodnevna radionica predstavlja uvod u kampanju „Budi spreman, smanji rizik“, koja će se održati 15. novembra 2018. godine, u Podgorici i Kotoru, tokom koje će službenici Direktorata za vanredne situacije MUP-a, u saradnji sa drugim predstavnicima sistema zaštite i spašavanja pružiti građanima priliku da se, kroz neposredan razgovor bolje upoznaju sa načinima zaštite od poplava, kao i da se informišu o broju za hitne situacije 112.

Radionica i kampanja se organizuju u okviru NEIFLEX projekta „Vježba spašavanja od poplava u sjevero-istočnom dijelu Italije, koji se realizuje u okviru Mehanizma za civilnu zaštitu EU.