Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Одржана симулациона вјежба за тестирање стандарних оперативних процедура у случају хемијског акцидента

Датум објаве: 06.12.2017 16:00 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


У оквиру пројекта „Јачање капацитета за први одговор у случају хемијско, биолошко, нуклеарно-радијационог акцидента (ХБРН) и регионална сарадња земаља југоисточне Европе, јужног Кавказа, Молдавије и Украјине“, у Директорату за ванредне ситуације МУП-а, јуче је одржана регионална симулациона штабна вјежба (ТТX) за тестирање стандарних оперативних процедура у случају хемијског акцидента, на којој се путем електронске комуникације увјежбавала координација на регионалном нивоу.

Симулациона штабна вјежба одржала се у Оперативно-комуникационом центру 112 Директората за ванредне ситуације МУП-а, и истовремено у свим земљама корисницима пројекта: у Србији, Македонији, Босни и Херцеговини и Албанији. Осим представника Директората за ванредне ситуације МУП-а на вјежби су учествовали и представници Центра за екотоксиколошка испитивања, Агенције за заштиту природе и животне средине, Института за јавно здравље, Завода за хидрометеорологију и сеизмологију и Службе заштите Подгорица.

Циљ вјежбе је био да тестира: јачање међурегионалне сарадње за успјешан и брз одговор на прекограничне ефекте изазване хемијским акцидентом; комуникацију између постојећих центара за комуникацију у ванредним ситуацијама, центара – ОКЦ 112; размјену информација између центара за ванредне ситуације у различитим земљама о резултатима мјерења, опреми која се користи за детекцију, размјене информација о анализи хемијског загађења и др. ; коришћење стандарних оперативних процедура Оперативно-комуникационог центра ОКЦ 112, као и захтјева за помоћ, и правилно активирање билетаралних и мултилатералних споразума.

Пројекат „Јачање капацитета за први одговор у случају хемијско, биолошко, нуклеарно-радијационог акцидента (ХБРН) и регионална сарадња земаља југоисточне Европе, јужног Кавказа, Молдавије и Украјине“ финансира Европска унија, а земље кориснице пројекта су: Албанија, БиХ, Црна Гора, Србија, Македонија, Јерменија, Молдавија и Украјина, као и регион Кавказа. Пројекат спроводи Конзорцијум који чине: Белгијски нуклеарни истраживачки институт (ЦСК-ЦЕН), Словачки институт за први одговор (ИСЕМИ), Холандски национални институт за јавно здравље и животну средину (РИВМ), Пољски институт за органску хемију (ИПО) и Белгијски институт за радио елементе (ИРЕ). Партнери на овом пројекту су УНИЦРИ – Међурегионални истраживачки институт за криминал и правду и ЦоЕ – Регионални секретаријат за изузетно управљање.
Кроз овај пројекат је до сада обезбијеђена опрема у износу од око 75.000 еура и одговарајућа обука за један тим спасилаца.