Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

МУП направио систем за електронско подношење пријава и одјава боравишта лица

Датум објаве: 26.02.2014 15:10 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Министарство унутрашњих послова реализовало је систем за електронско подношење пријава и одјава боравишта лица. На основу члана 20 Закону о регистрима пребивалишта и боравишта, давалац смјештаја је обавезан да поднесе пријаву и одјаву боравишта за лица којима пружа услуге смјештаја, без обзира на дужину боравка.

Пријава се подноси Управи полиције, а нови систем који је креирало Министарство унутрашњих послова омогућава да давалац смјештаја путем Интернета може поднијети пријаву и одјаву боравишта за лица којима пружа услуге смјештаја.

Електронско подношење пријава и одјава боравишта лица је могуће коришћењем:

• wеб сервиса и/или
• wеб апликације.

Wеб сервис односи се на оне који већ имају софтвере за регистрацију гостију (најчешће хотели чиме им се омогућава да надограде свој постојећи софтер, како би већ унијете податке могли да искористе за пријаву и одјаву боравишта, те самим тиме поједноставе процедуре. За све оне који немају постојећи софтвер, омогућено је електронско подношење пријава и одјава боравишта преко Интернета, коришћењем wеб апликације.

Аутентификација корисника приликом приступа wеб сервису/wеб апликацији, врши се на основу презентираног дигиталног цертификата корисника, који мора бити издат од ауторизоване организације за издавање цертификата на нивоу државе – Пошта Црне Горе.

Да би се омогућило коришћење електронског подношења пријаве и одјаве боравишта, корисник треба да достави на е-маил сит@муп.гов.ме следеће податке:

• овјерен и потписан захтјев,
• јавни кључ дигиталног цертификата.

Након регистрације корисника, Министарство ће истом доставити следеће:

• техничко упутство за wеб сервис
• корисничко упутство за wеб апликацију и
• демо апликацију

Захтјев за коришћење wеб сербиса/wеб апликације Регистра боравишта можете погледати овдје, а упутство за аплицирање овдје.

 
УПУТСТВО ЗА ЕКСПОРТОВАЊЕ ЈАВНОГ КЉУЧА