Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

MUP napravio sistem za elektronsko podnošenje prijava i odjava boravišta lica

Datum objave: 26.02.2014 15:10 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo unutrašnjih poslova realizovalo je sistem za elektronsko podnošenje prijava i odjava boravišta lica. Na osnovu člana 20 Zakonu o registrima prebivališta i boravišta, davalac smještaja je obavezan da podnese prijavu i odjavu boravišta za lica kojima pruža usluge smještaja, bez obzira na dužinu boravka.

Prijava se podnosi Upravi policije, a novi sistem koji je kreiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova omogućava da davalac smještaja putem Interneta može podnijeti prijavu i odjavu boravišta za lica kojima pruža usluge smještaja.

Elektronsko podnošenje prijava i odjava boravišta lica je moguće korišćenjem:

• web servisa i/ili
• web aplikacije.

Web servis odnosi se na one koji već imaju softvere za registraciju gostiju (najčešće hoteli čime im se omogućava da nadograde svoj postojeći softer, kako bi već unijete podatke mogli da iskoriste za prijavu i odjavu boravišta, te samim time pojednostave procedure. Za sve one koji nemaju postojeći softver, omogućeno je elektronsko podnošenje prijava i odjava boravišta preko Interneta, korišćenjem web aplikacije.

Autentifikacija korisnika prilikom pristupa web servisu/web aplikaciji, vrši se na osnovu prezentiranog digitalnog certifikata korisnika, koji mora biti izdat od autorizovane organizacije za izdavanje certifikata na nivou države – Pošta Crne Gore.

Da bi se omogućilo korišćenje elektronskog podnošenja prijave i odjave boravišta, korisnik treba da dostavi na e-mail sit@mup.gov.me sledeće podatke:

• ovjeren i potpisan zahtjev,
• javni ključ digitalnog certifikata.

Nakon registracije korisnika, Ministarstvo će istom dostaviti sledeće:

• tehničko uputstvo za web servis
• korisničko uputstvo za web aplikaciju i
• demo aplikaciju

Zahtjev za korišćenje web serbisa/web aplikacije Registra boravišta možete pogledati ovdje, a uputstvo za apliciranje ovdje.

 
UPUTSTVO ZA EKSPORTOVANJE JAVNOG KLJUČA