Manja slova Veća slova RSS
>

Reagovanje: Sinhronizovano osmišljavanje navodne policijske torture kao pokušaj pravdanja počinjenih krivičnih djela

Datum objave: 14.07.2020 18:18 | Autor: Uprava policije

Ispis Štampaj stranicu


Povodom saopštenja Akcija za ljudska prava (HRA) u vezi postupanja službenika Uprave policije prema licima osumnjičenim za krivična djela, radi objektivnog i istinitog informisanja javnosti obavještavamo vas sljedeće: 

Demantujemo navode saopštenja o navodnoj torturi J.G, B.M. i M.B. od strane službenika Uprave policije kao neistinite. Saopštenje se temelji na izjavama osumnjičenih lica koja pokušavaju da opravdaju izvršenje krivičnih djela visoke društvene opasnosti. 

Ni osumnjičeni ni svjedoci nijesu iskazali bilo kakve primjedbe na rad policijskih službenika ni u policiji ni u nadležnom tužilaštvu. Prilikom saslušanja lično su potpisali zapisnike i u policiji i u tužilaštvu konstatujući da nemaju primjedbi. 

Sve mjere i radnje preduzete su shodno zakonskim ovlašćenjima i standardnim operativnim procedurama. 

Nadležni tužilac je ocijenio pravnu valjanost i kvalitet prikupljenih dokaza i dao nalog da se lica procesuiraju za krivična djela koja su im stavljena na teret. 

Uprava policije je otvorena da svim zainteresovanim stranama transparentno dostavi svu raspoloživu dokumentaciju i relevantne činjenice i podatke o postupanju policije u konkretnim predmetima.

Napominjemo da su dokumentacija i spisi predmeta već dostavljeni Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije – MUP, Savjetu za građansku kontrolu rada policije, Ombudsmanu i jednom broju NVO. 

Očigledno je da se radi o naknadnoj pameti koju policija shodno profesionalnim standardima neće komentarisati. 

Sinhronizovano osmišljavanje navodne policijske torture od strane osumnjičenih još jedna je potvrda da su ove naknadne reakcije usmjerene ka pokušaju pravdanja kako prema oštećenim licima tako i prema nalogodavcima ovih teških krivičnih djela.