Manja slova Veća slova RSS
>

Operacija White Mercury 2: u osam država oduzeta falsifikovana roba vrijedna skoro 15.000.000 američkih dolara

Datum objave: 01.02.2015 16:58 | Autor: UP

Ispis Štampaj stranicu


Službenici Uprave policije MUP-a – NCB Interpol Podgorica, kao i Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, zajedno sa predstavnicima Uprave carina, aktivno učestvuju u projektu White Mercury od njegovog početka, 2013. godine.

White Mercury je projekat Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu, a usmjeren je na borbu protiv nelegalne trgovine i krijumčarenja raznih vrsta roba, sa posebnim akcentom na robu koja može štetno uticati na zdravlje ljudi, među kojima su falsifikovani medicinski i farmaceutski proizvodi. 

Nakon uspješno sprovedenog početnog projekta White Mercury, Pod-uprava za borbu protiv trgovine ilegalnom robom i falsifikovanja Interpola je realizovala i White Mercury 2, a ova operacija je trajala od 15. septembra do 04. oktobra prošle godine.

Operacija White Mercury 2 je realizovana na teritorijama Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije. Na području naše države, White Mercury 2 su sprovodili službenici Uprave policije, Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove.

Tokom sprovođenja operacije White Mercury 2, u ovim državama je, uz pomoć nacionalnih kontakt tački za ovu operaciju, među kojima je i NCB Interpol Podgorica, zaplijenjena 21 tona ilegalnih proizvoda (sportska oprema, alkohol, cigarete, kozmetički proizvodi, igračke i dr. proizvodi), ukupne vrijednosti od gotovo 15 miliona američkih dolara.

Upravo povodom realizovanja operacija White Mercury 2, NCB Interpol Podgorica je tri dana, od 26. do 28. januara, u hotelu Best Western Premier u Podgorici, bio domaćin radionice i operativnog sastanka na kojem su učestvovali službenici policije, carina i drugih nadležnih organa zemalja učesnica sa području Zapadnog Balkana, radi razmjene iskustava, dobrih praksi i uspješne buduće saradnje. 

Na radionici i operativnom sastanku, održanima uz podršku TAIEX-a, prezentovani su rezultati koji su postignuti izuzetnom međunaordnom policijskom saradnjom u sprovođenju operacije White Mercury 2.

Osim nadležnih državnih organa osam zemalja, učešće u radionici i na operativnom sastanku su uzeli i predstavnici renomiranih inostranih korporacija i poznatih svjetskih brendova, budući da su proizvodi pojedinih ovih kompanija već bili zloupotrijebljeni i falsifikovani, dok su se ostale kompanije priključile ovoj aktivnosti radi preventivnog djelovanja.