Manja slova Veća slova RSS
>

Lišeno slobode lice koje NCB Interpol Moskva potražuje zbog ubistva četiri lica; rasvijetljeno šest imovinskih delikata od kojih su tri razbojništva

Datum objave: 29.01.2015 15:38 | Autor: UP

Ispis Štampaj stranicu


Službenici Uprave policije MUP-a – Centra bezbjednosti Podgorica su prethodnih dana pronašli i lišili slobode lice koje Ruska Federacija potražuje Interpolovom potjernicom zbog ubistva četiri lica, a takođe su rasvijetlili i šest imovinskih delikata – tri razbojništva, razbojničku krađu i dvije teške krađe.

Naime, službenici Stanice kriminalističke policije za potražnu djelatnost i zamolnice CB Podgorica su, zajedno sa Interventnom jedinicom, a uz podršku NCB Interpol Podgorica, izveli akciju u kojoj je na području Podgorice slobode lišen I.B, star 49 godina, državljanin Ruske Federacije, za kojim je NCB Interpol Moskva raspisao međunarodnu potjernicu.

Pravosudni organi Ruske Federacije potražuju ovo lice radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi pred Sovjetskim okružnim sudom u Vladikavkazu, zbog sumnje da je na teritoriji Ruske Federacije počinio krivično djelo ubistvo dva ili više lica izvršeno u grupi po prethodnom dogovoru, kao i krivična djela nezakonito prisvajanje, prenos, prodaja, čuvanje, transport ili nošenje vatrenog pružja, njegovih osnovnih djelova, municije, eksploziva ili eksplozivnih uređanja – takođe izvršeno u grupi po prethodnom dogovoru, iz krivičnog Zakonika Ruske Federacije.

Kada je u pitanju krivično djelo ubistvo dva ili više lica koje se I.B. stavljaju na teret, on se sumnjiči da je u saučesništvu lišio života četiri lica. Naime, sumnja se da je I.B. u Vladikavkazu u Ruskoj Federaciji ,u oktobru 2008. godine, zajedno sa saučesnicima, iz vatrenog oružja ispalio 45 hitaca u šefa Odjeljenja za potrage MUP-a u Sjevernoj Osetiji – Alaniji i u sina ovog lica, koji su preminuli usljed povreda koje su zadobili. Ovo lice se takođe sumnjiči i da je u decembru 2008. godine u istom gradu, zajedno sa saučesnicima, iz vatrenog oružja ispalilo oko 20 metaka u dva lica koja su takođe preminula.

Ovo lice je privedeno sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici, koji je za njega donio rješenje o određivanju ekstradicionog pritvora.

Osim ovog izuzetnog rezultata, službenici CB Podgorica – Stanice kriminalističke policije za suzbijanje imovinskog kriminaliteta su prethodnih nekoliko dana rasvijetlili šest imovinskih delikata – tri razbojništva, razbojničku krađu i dvije teške krađe i zbog sumnje da su počinili ova krivična djela lišili slobode tri lica dok se četvrto lice već nalazi u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Slobode je lišen R.P, star 27 godina, iz Mojkovca, i to istog dana kada je, kako se sumnja, počinio dva razbojništva. Sumnja se da je ovo lice, 25. januara ove godine, maskiran i uz prijetnju nožem, iz marketa „Tornado“, u ulici Mitra Bakića, otuđio 420 eura, te da je na isti način nešto kasnije tog dana iz objekta sportske kladionice „Sporting Bookmakers“ otuđio 222 eura. Policijski službenici su u kratkom roku identfikovali ii lišili slobode R.P, kod kojeg je pronađen i oduzet dio otuđenog novca, kao i nož za koji se sumnja da je korišćen prilikom izvršenja razbojništava. On je, uz poseban izvještaj, priveden nadležnom državnom tužiocu.

Službenici CB Podgorica su lišili slobode i M.J, starog 30 godine, iz Podgorice, koji se sumnjiči da je 22. januara ove godine počinio razbojništvo u apoteci „Villa“, u ulici Vojvode Maša Đurovića. Sumnja se da je ovo lice, djelimično maskirano i uz prijetnju nožem, iz apoteke otuđilo oko 330 eura. Lice je uz poseban izvještaj privedeno nadležnom tužiocu.

Slobode je lišen i N.R, star 28 godine, nastanjen u Podgorici, koji se sumnjiči za dva imovinska delikta – razbojničku krađu i tešku krađu. Ovo lice je, kako se sumnja, 24. januara ove godine, iz apoteke „Lijek Ljetopis“, koja se nalazi u ulici Vasa Raičkovića, otuđilo dvije „Vischy“ kreme, vrijednosti od oko 60 eura, zadavši pritom radnici koja je pokušala da ga spriječi da pobjegne udarac rukom u predjelu podlaktice. Sumnja se i da je N.R. istog dana u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog od B.P. oteo torbu i dao se u bjekstvo, što je primijetio jedan građanin koji je sustigao ovo lice, vrato torbu gospođi i doveo navedeno lice u CB Podgorica. Osumnjičeni je, uz poseban izvještaj, priveden nadležnom tužiocu.

Poseban izvještaj je podnijet i protiv N.C, starog 41 godinu, iz Podgorice, koji se sumnjiči da je počinio tešku krađu 15. januara ove godine, na štetu „Erste banke“. On je naime, kako se sumnja, u naselju Stari aerodrom, podesnim sredstvom obio vratanca bankomata „Erste banke“ kroz koja se izbacuje novac. Potom se, kako se sumnja, udaljio i vratio se nakon što je klijent banke imao bezuspješnu transakciju novca na bankomatu. Tada je, sumnja se, prišao bankomatu i uz pomoć podesnog sredstva izvukao i otuđio novac u iznosu od 100 eura. Poseban izvještaj protiv N.C. je podnijet u redovnom postupku, budući da se on sa još jednim licem već nalazi u pritvoru u ZIKS-u, zbog sumnje da su na sličan način u Baru počinili dva imovinska delikta.