Мања слова Већа слова РСС
>

Интерпол: Реализована екстрадиција из Грчке лица осуђеног за убиство

Датум објаве: 15.05.2014 16:59 | Аутор: УП

Испис Штампај страницу


Службеници НЦБ Интерпол Подгорица су данас, 15. маја 2014. године, реализовали екстрадицију из Грчке у Црну Гору држављанина Црне Горе, Предрага Јововића (48) из Никшића.

Јововић се потражује по основу наредбе Основног суда у Никшићу, ради извршења пресуде Вишег суда у Подгорици којом је осуђен на казну затвора у трајању од тринаест година због почињеног кривичног дјела убиство.

Екстрадиција је реализована уз подршку Посебне јединице полиције, а Јововић је, након преузимања, спроведен у Завод за извршење кривичних санкција.

Подсјећамо да су службеници Полиције Грчке, поступајући по међународној потјерници НЦБ Интерпол Подгорица, 25. јуна 2013. године лишили слободе Јововића, који је био у бјекству од момента извршења кривичног дјела. Он је лишен слободе на аеродрому у Атини, непосредно након интензивне размјене сазнања посредством Интерпола. Претходно је полицијским службеницима на поменутом аеродрому приликом полицијске контроле презентовао фалсификоване румунске идентификационе исправе.

Јововић се, према полицијским сазнањима, скривао у више земаља док се налазио у бјекству и од тада су предузимане опсежне и интензивне активности ради његовог проналаска.

Међународна потрага је 2010. године унапријеђена пројектом Генералног Секретаријата Интерпола „Инфра ред 2010“, чији је циљ унапрјеђење активности трагања за бјегунцима којима се на терет ставља извршење најтежих кривичних дјела и који су дужи период у бјекству.

На иницијативу НЦБ Подгорица, у међународну потрагу за Јововићем су били укључени надлежни органи земаља у региону, као и велики број земаља чланица Интерпола са других континената. Посебно интензивна и исцрпна сарадња је, у том смислу, реализована са надлежним службама Грчке, Кипра, Србије, као и тимова за подршку при Генералном Секретаријату Интерпола.

Све наведене активности резултирале су његовим лишењем слободе у Грчкој након више од 18 година скривања.