Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

Aktuelnosti - Direktorat za vanredne situacije

04.01.2018.

Direktor Direktorata za vanredne situacije obići će tokom dana područje Plava i drugih opština pogođenih zemljotresom

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Direktorata za vanredne situacije i Uprave policije već aktivno djeluju na terenu u više opština u Sjevernom regionu Crne Gore kako bi zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava prikupili informacije o eventualnoj šteti koju je prouzrokovao današnji zemljotres.

20.12.2017.

Danas održana Četvrta konferencija Nacionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa

Danas održana Četvrta  konferencija Nacionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa

Direktorat za vanredne situacije MUP-a organizovao je danas u Podgorici četvrtu po redu konferenciju Nacionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa.

11.12.2017.

Održana sjednica Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje

Operativni štab za zaštitu i spašavanje je u prostorijama Direktorata za vanredne situacije MUP-a održao sjednicu na kojoj su analizirani učinci sistema zaštite i spašavanja u odgovoru na meteorološku situaciju prethodnih dana.

08.12.2017.

Službe da podignu nivo operativne spremnosti zbog najavljenih meteoroloških prilika

Shodno upozorenju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u kome se navodi da se u periodu od 09.12.2017. – 17.12.2017.godine na području Crne Gore očekuju nepovoljne vremenske prilike (obilnija količina kiše, sniježne padavine, jak vjetar, poledica ) Direktorat za vanredne situacije MUP-a preko Operativno-komunikacionog centra 112, poslao je upozorenje nadležnim službama da podignu nivo operativne spremnosti.

06.12.2017.

Održana simulaciona vježba za testiranje standarnih operativnih procedura u slučaju hemijskog akcidenta

U okviru projekta „Jačanje kapaciteta za prvi odgovor u slučaju hemijsko, biološko, nuklearno-radijacionog akcidenta (HBRN) i regionalna saradnja zemalja jugoistočne Evrope, južnog Kavkaza, Moldavije i Ukrajine“, u Direktoratu za vanredne situacije MUP-a juče je održana regionalna simulaciona štabna vježba (TTX) za testiranje standarnih operativnih procedura u slučaju hemijskog akcidenta, na kojoj se putem elektronske komunikacije uvježbavala koordinacija na regionalnom nivou.

03.12.2017.

Crna Gora uputila Albaniji pomoć za saniranje posljedica katastrofalnih poplava

Crna Gora uputila Albaniji pomoć za saniranje posljedica katastrofalnih poplava

Crna Gora uputila je Republici Albaniji pomoć za saniranje posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile jug te nama susjedne i prijateljske države. Prvi kontigent pomoći sadrži: 1.800 ćebadi; 100 kanistera; 200 jakni; 100 pari čizama; 40 šatora; 500 podmetača; 500 vreća za spavanje i 2 pumpe za vodu kapaciteta po 800 litara. Vrijednost upućene pomoći je 50.000 eura...

30.11.2017.

Održana sjednica Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje

Održana sjednica Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje

U prostorijama Direktorata za vanredne situacije MUP-a danas je održana sjednica Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje na kojoj je analiziran odgovor sistema zaštite i spašavanja tokom prethodne požarne sezone, te konstatovano da je u zaštiti od požara na otvorenom prostoru sistem odgovorio profesionalno i u skladu sa raspoloživim materijalnim i ljudskim resursima.

29.11.2017.

Službe da podignu nivo operativne spremnosti zbog najavljenih meteoroloških prilika

Shodno upozorenju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u kome se navodi da se tokom noći izmedju srijede i četvrtka i tokom četvrtka (30.11.2017.), na području Crne Gore, naročito u centralnim i južnim predjelima, očekuje kiša jačeg intenziteta i obilnija količina padavina, Direktorat za vanredne situacije MUP-a preko Operativno-komunikacionog centra 112, poslao je upozorenje nadležnim službama da podignu nivo operativne spremnosti.

24.11.2017.

Održana vježba na temu zaštite od poplava za spasilačke službe iz Crne Gore, Slovenije i Češke

U okviru projekta DIRECT – Budimo otporni na nepogode na Skadarskom jezeru je danas održana međunarodna pokazna vježba na temu zaštite od poplava u kojoj su spasioci iz Crne Gore, Slovenije i Češke provjerili i pokazali spremnost za reagovanje uz korišćenje brana i pumpi visokog kapaciteta. Vježbi je prethodila četvorodnevna obuka spasilaca iz tri zemlje na ovu temu koja je uključivala teoretski i praktični dio i tokom koje su učesnici imali priliku da od instruktora iz Slovenije sa značajnim iskustvom u ovoj oblasti uče o savremenim metodama zaštite od poplava.

23.11.2017.

Sjutra u Vranjini međunarodna pokazna vježba na temu zaštite od poplava

Međunarodna pokazna vježba na temu zaštite od poplava koja se organizuje u okviru projekta DIRECT - Budimo otporni na nepogode održaće se sjutra, 24. novembra sa početkom u 10 časova, na Skadarskom jezeru, u mjestu Vranjina.