Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

ПОЛИТИКА ПРИВАТНОСТИ

Датум објаве: 27.04.2020 12:50 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Ова Политика приватности односи се на мобилну апликацију „112 МНЕ“ Министарства унутрашњих послова Црне Горе. Пажљиво прочитајте ову Политику приватности прије него преузмете апликацију 112 МНЕ. Ако се не слажете са описаним условима, не преузимајте је и не користите.

1. Увод
Апликација 112 МНЕ је доступна преко Гоогле Плаy продавнице на црногорском и енглеском језику. Прихватањем ове Политике приватности добија се дозвола за коришћење ове апликације. Читањем ове изјаве разумјећете како обрађујемо корисничке личне податке.

Апликација 112 МНЕ је развијена у сарадњи Министарства унутрашњих послова – Директората за ванредне ситуације Црне Горе и НАТО Алијансе. Ово партнерство је реализовано у оквиру програма Науком за мир и безбједност, НАТО СПС пројекта АРЦЕЦП Г4968 (Пилот пројекат напредне регионалне сарадње за координирање у ванредним ситуацијама). Ове активности представљају значајно улагање НАТО Алијансе у цивилне структуре ангажманом научника, младих истраживача у пројекту који су и развили ову апликацију.

2. Дефиниције
У овој Политици приватности користе се сљедећи изрази:
• 'ви', 'ваш': корисник апликације;
• „ми“, „нас“ или „наше“: Министарство унутрашњих послова Црне Горе, Булевар Светог Петра Цетињског, бр. 2;
• „апликација“: апликација 112 МНЕ (укључујући све закрпе и ажурирања ове апликације);
• „хитна ситуација“: сваки догађај када се корисници нађу у невољи гдје је угрожен живот или здравље лица, материјална и културна добра и животна средина;
• „ОКЦ112“: Оперативно комуникациони центар 112 за пријем хитних позива;
• „носећи број“: представља број који је опредијељен за СМС сервис апликације и преко кога се шаљу СМС хитне поруке ка броју 112;
• „УИ“: корисничко окружење апликације (апликативни називи, текст и сл.);
• „ГПС“: Глобални позициони систем.

3. Опис апликације 112 МНЕ
112 МНЕ је мобилна апликација која је примарно предвиђена за пружање помоћи у хитним ситуацијама. Наведеном се приступа у пољу „ОКЦ112 СОС“, које садржи:
• Лоцирање корисника, гдје корисник може добити своју ГПС локацију са адресом, копирати је и послати;
• Лоцирај и пошаљи локацију СМС-ом хитној служби 112. Порука садржи позив за помоћ на црногорском и енглеском језику са ГПС координатом и хиперлинком за Гоогле Мапе и
• Позови ОКЦ112, корисник за позив ка хитној служби ОКЦ112 мора ручно потврдити да жели послати СМС са ГПС локацијом прије него се оствари позив ка 112 броју. После потврде апликација шаље СМС са наведеним подацима и отвара поље за позиве на телефону корисника гдје корисник мора ручно позвати исписани 112 број.
Такође, апликација корисницима обезбјеђује и информативни сервис:
• Временска прогноза (Најновија мјерења, Дневна прогноза, Изгледи времена, Прогноза за поморце, Температура мора, петодневна прогноза по градовима и Висина снијежног покривача);
• Стање на путевима (Информације о стању на путним правцима у Црној Гори са визуелним приказом-информацијом на мапи и позивом ка дежурној служби Ауто мото савеза Црне Горе, Стање на путу са одабиром почетне и крање тачке кретања, Помоћ на путу са прегледом најближих шлеп служби у односу на ГПС позицију корисника и приступ камерама на граничним прелазима Црне Горе у реалном времену);
• Радови на електро мрежи (Информације о планираним прекидима напајања електричном енергијом и преглед дежурних служби Црногорског електродистрибутивног система по градовима),
• Сеизмолошки подаци (детаљна информација о посљедњим земљотресима у Црној Гори са могућим позивом ка дежурној служби Сектора за сеимологију, листа и информација о посљедњим земљотресима у окружењу,листа и информација о посљедњим земљотресима у свијету).

4. Коришћење апликације
Апликација се користи на сљедећи начин:
• Ако се догоди хитна ситуација, у којој постоји потреба за помоћ, можете користити апликацију да бисте упутили хитан позив или СМС поруку. Позивом или СМС поруком ка броју 112 (носећи број на који апликација шаље СМС је +382 67 189 073) бићете аутоматски повезани са дежурним оператером у ОКЦ112. СМС и позиви према броју 112 су бесплатани. За ову функцију корисник не треба имати интернет на свом уређају.
• Интернет је неопходан у случају коришћења информативног сервиса апликације из тачке 3 став 2 алинеја 1 до 4. Подаци наведеног информативног сервиса се преузимају са званичних Wеб страница Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, Ауто мото савеза Црне Горе, Црногорског електродистрибутивног системаи Министарства унутрашњиих послова. Коришћење интернета може проузроковати трошкове по цјеновнику оператора мобилне телефоније корисника. Уколико информативни сервис апликације не функционише због недостатка интернета на уређају корисника, давалац услуга ове апликације и оператер мобилне телефоније корисника нијесу одговорни за то.
• За информативни сервис „Стање на путу“ и „Помоћ на путу“, број захтјева по наведеном сервису и кориснику је 3 на дан.
• Позивање дежурних служби из информативног сервиса апликације може бити тарифирано по цјеновнику оператора мобилне телефоније корисника.
• Апликација је доступна на црногорском и енглеском језику. УИ апликације је доступан на оба наведена језика док су подаци информативног сервиса апликације доступни искључиво на црногорском језику. У информативном сервису постоји интегрисана опција „Транслате“ која аутоматски преводи доступне податке са црногорског на енглески језик преко Гоогле Транслате сервиса.
• Да бисте могли користити апликацију, ваш уређај мора бити укључен, ван режима рада у ваздухоплову, спојен на интернет и Ваша ГПС локација мора бити позната.

5. Обим дозволе
Дозвола добијена за коришћење апликације важи за територију Црне Горе на начин описан у овој тачки. Коришћење апликације ван Црне Горе је немогуће и није дозвољено. Када користите апликацију, није Вам дозвољено да:
• инсталирајте апликацију на уређај који није ваш;
• учините да апликација буде доступна трећој страни-лицу на (пеер-то-пеер) мрежи или на неки други начин;
• изнајмите или продате апликацију;
• дате дозволу за употребу апликације;
• у хитним ситуацијама, приликом коришћења функције ОКЦ112 СОС апликације, корисник не смије злоупотребљавати позив или СМС ка броју 112 - ОКЦ-у 112, давањем лажних информација или упућивањем позива који не представља хитну ситуацију;
• измијените апликацију, мијењате изворни код апликације и / или развијате друге апликације на основу изворног кода 112 МНЕ апликације.

6. Злоупотреба апликације
Под злоупотребом се подразумијева: кориштење апликације на другачији начин од оне описане у овим општим условима за коришћење, као и кориштење апликације на начин којим се крше права треће стране. Злоупотреба апликације биће санкционисана у складу са прописима Црне Горе.7. Упореба корисничких информација / приватност
Сматрамо да, коришћењем ове апликације, дајете своју сагласност да обрађујемо, чувамо и користимо сљедеће личне податке које апликација прикупља и шаље ка диспечерима ОКЦ112:
• МСИСДН- јединствени број корисника у мобилној телефонији (број мобилног телефона корисника) и
• ГПС локацију мобилнг уређаја корисника.
Наведени подаци су неопходни да би примарна сврха апликације за бржи одговор и пружање помоћи кориснику била испуњена. Подаци који се прикупљају ће се обрађивати, чувати и користити у складу са важећим прописима.

8. Подаци о локацији
Подаци о локацији корисника се преузимају преко ГПС-а уређаја на којем је апликација инсталирана.Вашу локацију апликација преузима и шаље ка ОКЦ112 у случају хитне ситуације, упућивањем позива, СМС поруке или захтјевом корисника користећи опцију „Лоцирај“. Такође, апликација преузима овај податак и приликом коришћења опција „Стање на путу“ и „Помоћ на путу“ информативног сервиса апликације. Опција „Стање на путу“ узима локацију уколико корисник за почетну тачку планиране руте постави његову тренутну позицију, док код опције „Помоћ на путу“ апликација узима локацију корисника да би му утврдила позиције најближе помоћи на путу (шлеп службе). Наведени подаци који се преузимају у случају хитне ситуације и захтјева за помоћ корисника се достављају ка ОКЦ112 и чувају у складу с важећим законодавством. У случају информативног сервиса код опција „Стање на путу“ и „Помоћ на путу“, податке о локацији апликација користи локално, на уређају корисника. Ови подаци се не чувају или просљеђују ка ОКЦ112.
У наведеним случајевима кориштење апликације без преузимања локације није могуће. Подаци о локацији се не могу искључити а ако у одређеном тренутку више не желите да користе ову опцију, апликацију можете избрисати са свог уређаја.

9. Прекид дозволе
Дозвола за коришћење апликације се прекида када год то желимо ми или Ви. Имамо право да одмах укинемо дозволу за коришћење апликације ако прекршите ове услове или ако је одлучено да више не можете да користите апликацију. Имате слободу да у било којем тренутку прекинете дозволу за коришћење апликације. Након прекида дозволе за коришћење прекинућете да користите апликацију и избисаћете је са Вашег уређаја. Имамо право да блокирамо Ваше коришћење апликације на било који начин по нашем избору.

10. Измјена апликације и услова коришћења
Имамо право да измијенимо апликацију (на примјер, у случају ажурирања апликације), да је суспендујемо или прекинемо њено коришћење без претходне најаве. Не можемо бити одговорни за било какве приговоре или оптужбе које се могу у будућности јавити на основу претходно наведене измјене тј. ненајављене суспензије или прекида рада апликације. Имамо право да измијенимо ове услове коришћења, Политику прватности, на примјер ако је то неопходно због промјена-ажурирања на апликацији или примјененове легислативе. Ако услови коришћења, Политика приватности буду измијењени, Ви ћете бити обавијештени о томе и бићете питани да ли се слажете са измјенама. Уколико се не сложите са измјенама дозвола за коришћење ће бити укинута.

11. Интелектуална својина
Софтвер, укључујући сва права интелектуалног власништва каја садржи, јесте и остаје есклузивно власништво Министарства унутрашњих послова. Сагласни сте да ћете спријечити неовлашћено копирање софтвера. Било који назив софтвера или у софтверу, све копије софтвера (комплетне, дјелимичне или у било којој другој форми) и сва права интелектуалне својине остају власништво Министарства унутрашњих послова Црне Горе. Ако није директно наведено у овом документу, Министарство унутрашњих послова Вам не даје никаква изричита или имплицитна права у контексту патената, ауторских права, заштитних знакова или информација у вези нас. Морате да поштујете та права и не користите било коју од горе наведених информација за било шта друго сем за нормалну употребу апликације као што је и описано у у овој Политици приватности – условима коришћења.

12. Одговорност
Не одговарамо за материјалне или нематеријалне штете, у било којој форми, које произилазе или проистекну из немогућности апликације да функционише или неправилног рада апликације. Ако се у било којем тренутку деси да апликација не ради и дође до хитне ситуације, морате се обратити ОКЦ112 позивом на број 112 или осталим хитним службама на њихове бројеве за пријем хитних позива.
Не одговарамо за било какво губљење података изазвано коришћењем ове апликације.
Апликација се не може довести у везу са брзином одговора оператера за пријем хитних позива, могићим недостатком одговора или за квалитет пружене помоћи од стране истих. Такође, уколико комуникациони систем ОКЦ112 не ради, хитни позив неће бити остварен.

13. Гаранција
Свјесни сте и сагласни да апликацију користите на сопствени ризик. Корисност и квалитет апликације завси од Вас и других корисника који је правилно користе. Ми на то немамо утицаја.
Не гарантујемо рад или квалитет апликације, тачност информација које пружа апликација. Не пружамо услуге подршке. Нијесмо у обавези да ажурирамо или одржавамо апликацију.

Информативни подаци (информације) које апликација прикупља и приказује кориснику се прикупљају са званичних сајтова институција у Црној Гори чијој надлежности припадају што је наведено и у самој апликацији: Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, Ауто мото савеза Црне Горе, Црногорског електродистрибутивног система и Министарства унутрашњих послова. Не гарантујемо доступност података уколико наведене институције престану да одржавају своје сајтове или престану да постављају и редовно ажурирају информације из својих надлежности на својим сајтовима.
Не гарантујемо брзину реаговања и квалитет пружања хитне помоћи ОКЦ112 јер наведено не зависи од апликације. Апликација омогућава што брже повезивање корисника са ОКЦ112 дајући његову ГПС локацију што представља велику помоћ примаоцима хитног позива у ОКЦ112.

Никаква усмена или писмена порука од нас се не може третирати као гаранција.

14. Важећи закон
Црногорски закони се примењује на ове услове и одредбе Политике приватности, као и на правни однос између Вас и нас.
Ова апликација је дизајнирана тако да поштује следеће домаће и међународно законодавство у погледу заштите података и приватности корисника:
• Закон о заштити података о личности ("Службени лист Црне Горе", бр. 79/08, 70/09, 44/12, 22/)
• Уредба (ЕУ) 2016/679 европског парламента и савјета од 27. априла 2016. године о заштити физичких лица у односу на обраду податка о личности и о слободном кретању таквих података (Општа уредба о заштити података)