Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Апел грађанима: Имања чистити у контролисаним условима

Апел грађанима: Имања чистити у контролисаним условима
Датум објаве: 08.04.2020 15:02 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


На основу добијених информација од стране командира општинских служби заштите и спашавања, ситуација везана за пожаре на отвореном простору је ових дана веома компликована.

Наиме, захваљујући лијепом времену велики број грађана борави у природи и уређује своја имања и, на тај начин, прикупља значајну количину горивих материја у виду сувог грања, лишћа итд. Такође, врше се неконтролисана паљења огромних површина ливада, макија и шумског подручја, нарочито на сјеверу Црне Горе.

Све то  ствара велики ризик на поменутим подручјима, који се врло често претвара у неконтролисане пожаре, а који причињавају значајну материјалну штету и изискују максимално ангажовање учесника система заштите и спашавања. Имајући у виду да су припадници служби заштите и спашавања и остали учесници система заштите и спашавања ангажовани и на пословима везаним за сузбијање ширења коронавируса, њихово ангажовање на гашењу пожара представља додатно оптерећење.

Разумијевајући потребу грађана за обављањем пољских радова, апелујемо да активности које предузимају на спаљивању прикупљеног корова и чишћењу својих имања чине у контролисаним условима који неће дозволити ширење пожара. Веома је важно да у тим активностима имају опрему и средства којима могу извршити гашење пожара у почетној фази (лопате, ашове, грабуље, судове напуњене водом).

Надлежни државни органи пажљиво ће пратити ситуацију у вези са овим питањем и, сходно информацијама са терена, предузимати законом предвиђене мјере. Наглашавамо да ће посебну одговорност сносити они грађани са чијих имања дође до преношења пожара и изазивања материјалне штете.

Директорат за ванредне ситуације МУП-а и остали субјекти у систему заштите и спашавања спремни су да, у складу са расположивим капацитетима, одговоре на овакве ситуације.

Још једном позивамо грађане да, у ситуацији када се боримо за здравље наших грађана, покажу потребан ниво свијести и одговорности.