Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Округли сто на тему Најбоља пракса Европске уније у области заштите од поплава

Датум објаве: 04.03.2020 14:00 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


У Подгорици је данас одржан округли сто на тему Најбоља пракса Европске уније у области заштите од поплава, у циљу размјене искустава, модела добре праксе и научених лекција када је у питању заштита од ове природне непогоде. Округлом столу су присуствовали представници Директората за ванредне ситуације МУП-а, Министарства пољопривреде и руралног развоја, општинских служби заштите и спашавања из Подгорице, Бара и Улциња.

На округлом столу, који је отворио генерални директор Директората за ванредне ситуације МУП-а Мирсад Мулић, било је ријечи о примјерима добре праксе у управљању приликом поплава, процјени ризика и личној и колективној заштитној опреми. Једна од тема била је и Директива о поплавама Европске уније.

Округлом столу је претходио дводневни семинар на ову тему, одржан у фебруару у Скадру, који је пружио прилику учесницима – представницима институција и служби које се баве заштитом и спашавањем, да од колега из Хрватске горске службе спашавања чују о искуствима и примјерима добре праксе када су у питању активности усмјерене на унапређивању заштите и спашавања у случајевима поплава.

Округли сто је организован у оквиру пројекта „Непогоде не познају границе“, који у Црној Гори спроводе ФОРС Монтенегро и Директорат за ванредне ситуације МУП-а Црне Горе. Пројекат финансира Европска унија у оквиру Програма прекограничне сарадње Црна Гора – Албанија, а у Црној Гори суфинансира Министарство јавне управе. Уговорно тијело за пројекат је Министарство финансија Црне Горе – Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи (ЦФЦУ). Циљ пројекта, који се реализује у Црној Гори и Албанији, је јачање капацитета институција и служби које се баве заштитом и спашавањем за смањење ризика од катастрофа, са акцентом на заштиту од поплава, као и информисање становништва о ризицима од поплава.

У оквиру овог двогодишњег пројекта, чија реализација је почела 17. априла 2018, набављена је опрема за заштиту и спашавање у случају поплава у вриједности од 77.880 еура, као и опрема за прогнозирање метеоролошких прилика вриједности 19.305 еура. Поред наведеног, одржано је више тренинга, обука и вјежби за представнике институција и служби које се баве заштитом и спашавањем и прогнозирањем, као и низ активности у оквиру кампање информисања становништва о ризицима од поплава, превентивним мјерама и активностима заштите и спашавања.

Пројекат се у Црној Гори спроводи у општинама: Подгорица, Бар и Улцињ, а у Албанији у региону Скадра, у партнерству са Префектуром Скадар.