Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Нухоџић: За осавремењавање ОКЦ-а 200 хиљада еура

Нухоџић: За осавремењавање ОКЦ-а 200 хиљада еура
Датум објаве: 11.02.2020 18:52 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Министарство унутрашњих послова уложиће 200 хиљада еура у осавремењавање Оперативно-комуникационог центра (ОКЦ) 112, најавио је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић.

Он је данас, поводом обиљежавања Дана европског броја за хитне ситуације 112, посјетио ОКЦ и том приликом истакао да је ОКЦ функционалан од 2015. године, и да је од тада примио 520 хиљада позива.„Што говори да су грађани препознали значај овог броја када је неопходно да се реагује на хитне ситуације“, додао је Нухоџић.

МУП
Из Центра је, како је саопштио, у протекле четири године, руковођено са 150 акција трагања и спашавања, током којих је спашено 308 особа, од којих су 267 страни држављани. Нухоџић је подсјетио да ОКЦ прима позиве и на страним језицима. Према његовим ријечима, евидентно је да се сваке године повећава број позива страних држављана, што говори о томе да је Црна Гора све престижнија туристичка дестинација.

„Министарство унутрашњих послова ће уложити 200 хиљада еура у осавремењивање Оперативно комуникационог центра 112. Тако ће врло брзо бити у употреби двије апликације“, казао је Нухоџић.

Он је појаснио да ће једна апликација аутоматски лоцирати позиваоца броја 112, а друга, која ће бити завршена до краја наредне године, омогућиће и аутоматску регистрацију мјеста саобраћајног удеса.

„Вјерујем да ће у току марта грађанима и туристима бити доступна мобилна апликација која ће обједињавати све податке важне за систем заштите и спашавања, како би се обезбиједила боља информисаност о временским приликама, стању на путевима, важним телефонским бројевима хитних служби и низ других података који могу бити од користи у случају хитног реаговања “, истакао је министар унутрашњих послова.