Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Održana radionica i kampanja na temu smanjenja rizika od zemljotresa u Herceg Novom

Održana radionica i kampanja na temu smanjenja rizika od zemljotresa u Herceg Novom
Datum objave: 24.01.2020 17:18 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Službenici Direktorata za vanredne situacije MUP-a, Područne jedinice Herceg Novi organizovali su danas u hotelu Palmon bay u Igalu kratku informativnu radionicu za rukovodno osoblje hotela na temu smanjenja rizika od zemljotresa.

Nakon upoznavanja sa nadležnostima i ulogom Direktorata za vanredne situacije MUP-a u sistemu zastite i spašavanja u Crnoj Gori, zaposlenima su, kroz prezentaciju o seizmičkom riziku, predstavljene preventivne mjere, dužnosti zaposlenih i mjere postupanja u slučaju zemoljotresa, koje je potrebno definisati preduzetnim planom. Takođe, akcentovana je uloga Evropskog broja za hitne slučajeve 112, kao broja koji objedinjuje sve sisteme za prijem hitnih poziva i reagovanja u hitnim i vanrednim situacijama. Pored flajera o broju 112, zaposlenima su podijeljena i Uputstva za postupanje u slučaju zemljotresa.

Službenici Područne jedinice Herceg Novi su na Trgu Nikole Đurkovića u Herceg Novom, organizovali i kampanju podizanja svijesti građana o značaju prevencije od zemljotresa i tom prilikom razgovarali sa građanima o aktivnostima koje treba sprovesti u ciju smanjenja rizika od ovog hazarda. Građanima je podijeljeno Uputstvo za postupannje prije, u toku i nakon zemljotresa, kao i flajeri sa uputstvom za pozivanje broja 112.

Radionica i kampanja su organizovani u okviru projekta „3 WATCH OUT – Trilateralni model civilne zaštite: Putevi, instrumenti i izazovi za našu bezbjednost“, koji finansira Evropska unija u okviru IPA INTERREG Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija – Italija.