Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Министарство унутрашњих послова ће наставити да унапређује капацитете за одговор на земљотрес

Министарство унутрашњих послова ће наставити да унапређује капацитете за одговор на земљотрес
Датум објаве: 22.01.2020 12:44 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Данас је у Херцег Новом отворена међународна штабна вјежба на тему реаговања у случају земљотреса, која има за циљ тестирање и увјежбавање процедура реаговања, као и размјену искустава, знања, добрих пракси и научених лекција када је у питању припремљеност за одговор на земљотрес.

"Земљотрес не можемо ни предвидјети, ни спријечити, али активним односом према овом питању и превентивним активностима можемо учинити да посљедице буду што мање. Министарство унутрашњих послова ће наставити са активностима на унапређењу одговора на земљотресе, и на тај начин, дати допринос већој сигурности грађана када је овај хазард у питању ", поручио је генерални директор Директората за ванредне ситуације МУП-а Мирсад Мулић на отварању вјежбе.

Мулић је саопштио да ова вјежба има велики значај јер ће се провјерити капацитети, увјежбавати процедуре реаговања у случају земљотреса, а на овај начин допринијеће се квалитетнијем одговору у случају стварне потребе за реаговањем, не само у општини Херцег Нови, већ и у било којој другој општини.

МУПИстакао је задовољство што се вјежба организује са колегама из Албаније и Италије, те овом приликом подсјетио да је Црна Гора са својим тимом била дио међународних активности након земљотреса у Албанији, чиме су потврђени професионални капацитети нашег система заштите и спашавања.

На отварању вјежбе, поред генералног директора Мирсада Мулића, говорио је и Стеван Катић, предсједник општине Херцег Нови.

Дводневна вјежба коју организује Министарство унутрашњих послова представља активност у оквиру пројекта „3 WАТЦХ ОУТ – Трилатерални модел цивилне заштите: Путеви, инструменти и изазови за нашу безбједност“, који финансира Европска унија у оквиру ИПА ИНТЕРРЕГ Програма прекограничне сарадње Црна Гора – Албанија – Италија. Циљ пројекта је унапређење стања животне средине у програмској области кроз прекограничну сарадњу у превенцији ризика од катастрофа, подизање свијести грађана и дјеце о значају превентивног дјеловања, организовање радионица и вјежби за учеснике система заштите и спашавања и набавка опреме.

На вјежби учествују чланови Општинског тима за заштиту и спашавање општине Херцег Нови, представници оперативних јединица за заштиту и спашавање, локалне самоуправе, Електропривреде, Туристичке организације, Завода за хидрометеорологију и сеизмологију и Директората за ванредне ситуације МУП-а, као и секретари општинских тимова за заштиту и спашавање општина Тиват и Котор.