Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Након детаљне анализе, МУП ће донијети одлуку о евентуалној забрани продаје пиротехничких средстава са ефектом експлозије – петарди

Датум објаве: 15.01.2020 14:46 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Продаја и употреба пиротехничких средстава уређени су Законом о експлозивним материјама. Ово питање је усклађено са прописима и стандардима Европске уније из ове области.

Наведеним законом је утврђено да пиротехничка средства разреда И (прскалице, фонтане за торте, мелодијске свјећице, итд) представљају малу опасност, стварају занемарљиву буку, намијењена су за спољашњу и унутрашњу употребу, могу се наћи у продаји током цијеле године и могу се продавати лицима старијим од 16 година живота.

Пиротехничка средства разреда ИИ (петарде, боксеви, римске свијеће, ракете, вулкани итд) представљају малу опасност, стварају малу буку, намијењена су само за спољашњу употребу и могла су се наћи у продаји од 20. децембра до 15. јануара и продавати, искључиво, лицима старијим од 18 година живота. Ова средства се продају у објектима који морају испуњавати прописане техничке услове и стандарде.

Нажалост, проблем представља и нелегална продаја пиротехничких средстава и ова појава се мора сузбити синхронизованим дјеловањем свих надлежних инспекцијских служби, а све са циљем спречавања стављања у промет пиротехничких средстава за која не постоје докази да испуњавају техничке захтјеве и стандарде, па самим тим представљају и повећану опасност при употреби.

Пиротехничка средства која се налазе у промету, а за која Директорат за ванредне ситуације МУП-а даје дозволу за стављање у промет и дозволу за промет, сертификована су од стране овлашћених европских лабораторија и као таква испуњавају техничке захтјеве за адекватну употребу.

Одговорно и са добром намјером прихватили смо иницијативу Синдиката доктора медицине, одређених политичких партија и грађана да се забрани продаја пиротехничких средства која представљају потенцијалну опасност по здравље наших грађана.

Законом о експлозивним материјама, чланом 45ц прописано је да Министарство унутрашњих послова може ради заштите живота, здравља и безбједности људи, животне средине и имовине да нареди да се скрати вријеме продаје пиротехничких средстава, као и да ограничи продају и употребу појединих пиротехничких средстава, те да је Министарство унутрашњих послова дужно да наредбу објави у средствима јавног информисања најкасније до 1. новембра текуће године.

Узимајући у обзир да је било и злоупотребе и нестручног руковања пиротехничким средствима, што је за посљедицу имало озбиљне повреде једног броја лица међу којима има и дјеце, Директорат за ванредне ситуације МУП-а ће упутити иницијативу представницима Управе полиције, здравственог система и другим надлежним органима за израду прецизне и детаљне анализе о ефектима употребе пиротехничких средстава за поменути продајни период.

Након анализе, донијеће се одлука о евентуалној забрани продаје пиротехничких средстава са ефектом експлозије – петарди, будући да је коришћењем ове врсте пиротехнике дошло до негативних посљедица у претходном периоду. Напомињемо да се од 15. јануара до 20. децембра ова средства не могу наћи у легалној продаји.