Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Директорату за ванредне ситуације МУП-а и службама заштите и спашавања из Подгорице, Бара и Улциња уручена нова опрема за реаговање у условима поплава

Директорату за ванредне ситуације МУП-а и службама заштите и спашавања из Подгорице, Бара и Улциња уручена нова опрема за реаговање у условима поплава
Датум објаве: 14.11.2019 14:52 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Данас је, уочи одржавања Конференције „Смањење ризика од катастрофа и значај прекограничне и регионалне сарадње“ презентована и уручена нова опрема за реаговање у условима поплава.

Кроз пројекат „Непогоде не познају границе“ који заједнички спроводе Директорат за ванредне ситуације МУП-а и Фондација за развој сјевера (ФОРС) набављена је опрема у вриједности од око 80 000 еура. Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџич је службама заштите и спашавања из Подгорице, Бара и Улциња, од набављене опреме, уручио по два чамца са пратећом опремом и по шест одијела за реаговање у случају поплава, док је Директорат за ванредне ситуације добио шест чамаца и исто толико одијела који ће бити на располагању осталим службама које су у дефициту по питању ове опреме.

Биро за односе с јавношћуМинистар Нухоџић је овом приликом истакао да је ова донација доказ да Министарство унутрашњих послова јача капацитете на локалном нивоу, нарочито у општинама које имају изражен ризик од поплава, а јачајући те капацитете оснажује се и укупан одговор на нивоу државе. Опрема подразмијева алуминијумске и гумене чамце, моторе за чамце, спасилачка одијела, прслуке за спашавање, који ће додатно унаприједити систем заштите и спашавања у Црној Гори, нарочито у области смањења ризика од поплава, нагласио је министар Нухоџић.

Биро за односе с јавношћу“Пројекат „Непогоде не познају границе“ најбоље одражава нашу повезаност и упућеност једних на друге, када су у питању елементарне и друге непогоде. То међусобно повјерење и разумијевање које заједнички градимо је заправо, снажно везивно ткиво које нас повезује хуманошћу и солидарношћу у тешким ситуацијама. Зато ме и радује чињеница да овај пројекат има регионалну димензију и да га реализујемо са колегама из Републике Албаније, са којима смо више пута подијелили тешкоће у одговору на многе хазарде, а нарочито на поплаве“, саопштио је министар Нухоџић на отварању Конференције „Смањење ризика од катастрофа и значај прекограничне и регионалне сарадње“.

Министар је овом приликом подсјетио да су ових дана поплаве покренуле ангажовање цјелокупног система заштите и спашавања, али да је систем од самог почетка био у пуној приправности. Нагласио је да је Директорат за ванредне ситуације МУП-а, заједно са осталим субјектима у систему, континуирано пратио ситуацију на терену и правовремено реаговао, смањујући посљедице и штету од екстремне метеоролошке ситуације која је условила обимне падавине.

У наставку, Нухоџић је истакао да природне непогоде представљају оптерећење за све државе, па и за Црну Гору, али да адекватним превентивним активностима можемо спријечити тешке посљедице.

Изразио је задовољство због организовања конференције и истакао да су овакве иницијативе од изузетног значаја у борби против елементарних и других непогода . “Оне нас додатно чине јачим, спремнијим и отпорнијим на све изазове у том погледу. Радује ме атмосфера међу нама, она је доказ пријатељских односа и професионалне сарадње, која би, сигурно је, била потврђена и у некој стварној ситуацији“, закључио је министар.

Конференција је организована у оквиру пројекта „Дисастерс до нот кноw бордерс/Непогоде не познају границе“, који финансира Европска унија кроз Програм прекограничне сарадње Црна Гора-Албанија, а спроводе Директорат за ванредне ситуације МУП-а, Фондација за развој сјевера Црне Горе (ФОРС Монтенегро) и Префектура Скадар из Републике Албаније.