Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Мулић и Вучиновић: Било је критично, и даље пратимо ситуацију/Након процијењене штете биће брза реакција Владе

Мулић и Вучиновић: Било је критично, и даље пратимо ситуацију/Након процијењене штете биће брза реакција Владе
Датум објаве: 08.11.2019 15:47 | Аутор: МУП, Кабинет министарке без портфеља

Испис Штампај страницу


“Најважније је да нијесмо имали трагичних посљедица и учинили смо све да се смањи штета као и да се заштите грађани и њихови објекти”,саопштио је  генерални директор Директората за ванредне ситуације МУП-а Мирсад Мулић, који је данас са министарком и предсједницом Комисије за елементарне непогоде, Маријом Вучиновић и предсједником општине Никшић, Веселином Грбовићем обишао, невеременом, угрожена подручја у тој општини.

Мулић је након обиласка терена казао да је ситуација била сложена и тешка, али на моменте и критична и драматична.

„Оно што смо данас видјели на терену јасно показује да је овдје била велика и тешка борба између човјека и природе. Директорат за ванредне ситуације је све вријеме пратио ситуацију у Никшићу, имали смо константну комуникацију са колегама из Службе за заштиту и спашавање и у складу са тим реаговали. Послали смо један чамац са којим смо евакуисали породицу Николић. Представници Директората за ванредне ситуације су били стално присутни на терену и управо та чињеница говори да је синхронизовано функционисао систем на локалном и на државном нивоу, што је најважније у оваквим ситуацијама. Установљено је такође да у Броћанцу ниво воде још расте, те настављамо да пратимо ситуацију, јер нема простора за опуштање, пошто нас, како је најављено, за викенд очекују нестабилне временске прилике“, казао је Мулић.

Министарка и предсједница Комисије за елементарне непогоде, Марија Вучиновић, је током данашње посјете општини Никшић, изјавила да ће Комисија са локалног нивоа направити процјену штете и да ће се Влада, односно Комисија за процјену штете од елементарних непогода одговорно однијети према насталом проблему и колико буде у могућности пружити помоћ угроженом становништву.

„Очекујемо да ће локална комисија врло брзо приступити изради процјене штета и ми ћемо исто тако брзо одреаговати на прикупљене захтјеве. У каквој ће форми бити захтјеви, да ли у форми појединачних захтјева, да ли одлуком Владе да се помогне самој Општини, то ћемо се накнадно договорити, али морамо најприје видјети колика је процијењена штета“, истакла је министарка Вучиновић.

Предсједник општине Никшић Веселин Грбовић је казао да је 47 објеката било захваћено водом и додао да ће комисија направити процјену штете коју ће прослиједити министарки како би се опредијелила одређена помоћ.

„Покушаћемо да што више ублажимо штете које су се десиле. Добро је што су у ова два дана биле слабије падавине и да се вода значајно повукла. Надам се да ће наредних дана све нормално функционисати, те да ћемо у сљедећих десет дана направити процјену штете“, казао је Грбовић.