Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Саопштење Директората за ванредне ситуације МУП-а поводом најављене метеоролошке ситуације

Датум објаве: 02.11.2019 14:00 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Сходно информацији Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, Директорат за ванредне ситуације МУП-а обавјештава грађане да ће у периоду од 2. до 10. новембра 2019.године подручје Црне Горе бити под утицајем серије циклонских активности са неколико кишних таласа. На подручју Црне Горе очекују се јако нестабилне временске прилике са јаком кишом и јаким, на ударе олујним јужним вјетром.

У овом периоду у централним, јужним и приморским областима очекује се обилна количина кише. Обилне падавине првенствено се очекују сјутра, у недјељу 3. новембра, током ноћи у недјељу на понедјељак и у понедјељак током пријеподнева, затим поново у сриједу.

Ова метеоролошка ситуација због обилне количине кише-воде и јаког јужног вјетра, потенцијално може да генерише и одређене посљедице. Због обилне кише у овим регијама и због нагле обилне количине воде, потенцијално су могући фрагментирани проблеми (Фласх Флоод метеоролошки ефекат), првенствено у урбаним срединама, на бујичним токовима, дуж путних праваца који пресијецају планинске косине, на мјестима гдје су вршени или се врше озбиљни грађевински захвати, гдје је нарушена природна повезаност тла и на одређеним фрагментима простора гдје се омета природно слободно отицање воде.

Директорат за ванредне ситуације МУП-а позива грађане да своје активности прилагоде новонасталој метеоролошкој ситуацији, како на копну тако и на мору, а обавјештење је послато свим субјектима у систему заштите и спашавања, како би подигли ниво оперативне спремности у циљу евенталног реаговања.