Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Министри Нухоџић и Вучиновић свечано отворили конференцију - 13.октобар Међународни дан смањења ризика од катастрофа 2019, „Буди одговоран – смањи ризик“

Министри Нухоџић и Вучиновић  свечано отворили конференцију - 13.октобар Међународни дан смањења ризика од катастрофа 2019, „Буди одговоран – смањи ризик“
Датум објаве: 13.10.2019 14:14 | Аутор: МУП, кабинет министарке без портфеља

Испис Штампај страницу


Министарство унутрашњих послова је и раније обиљежавало 13.октобар Међународни дан смањења ризика од катастрофа, али ово је први пут да кампању организовано спроводи у сарадњи са Кабинетом министарке без портфеља и Министарством просвјете, саопштио је данас министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић у уводном обраћању на Конференцији - 13.октобар Међународни дан смањења ризика од катастрофа 2019, “ Буди одговоран – смањи ризик”.

МУП“То додатно доказује да Влада Црне Горе и ресорна министарства сада са много више сензибилитета и одговорности третирају ово јако важно питање”, поручио је министар Нухоџић.

Министар је нагласио да је циљ кампање која се реализује подизање нивоа свијести код грађана у односу на ризик од разних природних и техничко - технолошких несрећа, јачање спремности за одговор на катастрофе и ублажавање посљедица од елементарних и других непогода, те да је евидентно да су природне и друге непогоде све чешће и својим обимом и трајањем све опасније, што додатно опомиње да се мора радити на изградњи и јачању националног, регионалног и глобалног одговора на катастрофе.

“Један од циљева ове конференције је управо то: да укаже на опасности које су присутне као ризик од елементарних и других непогода, да покажемо шта смо до сада урадили по овом питању и да дефинишемо даље циљеве и задатке. Зато ову конференцију доживљавам као прилику да заједнички јачамо нашу сарадњу и напоре у овој области”, саопштио је министар.

Казао је да Министарство унутрашњих послова разумије потребу изградње и јачања капацитета за смањење ризика од катастрофа и посвећено ради на реализацији бројних обавеза које произилазе из националних приоритета и међународних докумената, а Црна Гора је једна од ријетких држава која је усвојила Стратегију за смањење ризика од катастрофа, у складу са смјерницама Сендаи оквира.

Биро за односе с јавношћу Владе ЦГТакође, Стратегијом су дефинисани правци развоја, стратешка рјешења и смјернице за смањење ризика од катастрофа, као и приоритети са институционалном основом за спровођење и финансирање. Стратегију прати и Динамички план активности за период од 2018-2023. године, који је јасно дефинисао обавезе субјеката у систему на пољу превентивних мјера, оперативних активности и јачања институционалних капацитета. “Као чланица Уједињених нација, Црна Гора је имала и обавезу успостављања Националне платформе за смањење ризика од катастрофа. Ову обавезу смо реализовали и до сада одржали шест конференција на тему пожара, поплава, земљотреса и израде стратешких докумената”, казао је министар Нухоџић.

Обавеза израде Националне базе података о штетама од природних непогода које су се догодиле у периоду од 2005. до 2018. године на подручју Црне Горе је такође испуњена, а посебна пажња се посвећује изради планске документације у области заштите и спашавања како на локалном, тако и на националном нивоу, казао је министар. Истакао је чињеницу да, се кроз образовни програм за основно и средње образовање, имплементира посебна међупредметна област – образовање у области смањења ризика од катастрофа и на тај начин, у континуитету подиже ниво свијести и знања о важности смањења ризика од катастрофа.

“Са партнерима са релевантних међународних адреса реализовали смо и реализујемо значајан број програма и пројеката који се односе на едукацију становништва, опремање система, израду планске документације, обуке службеника, а наш законодавни оквир из ове области значајно је усаглашен са правном тековином ЕУ”, истакао је министар.

Према његовим ријечима, предстоји још пуно посла у овој области, а приоритет за наредни период је израда Националне процјене ризика за све врсте хазарда, стратегија за смањење ризика од катастрофа и процјена ризика на локалном нивоу, јачање постојећих и изградња нових капацитета за одговор на природне и техничко – технолошке непогоде.

Биро за односе с јавношћу Владе ЦГ“Такође, свјесни смо и да су неопходна нова улагања, како бисмо квалитетније управљали ризицима од катастрофа и унаприједили спремност заједнице за дјеловање у случају катастрофа”, нагласио је Нухоџић.

“Природне и људским дјеловањем изазване катастрофе представљају опасност за људску безбједност, за материјална и културна добра и животну средину.За ефикасан одговор је неопходно да сви у систему дамо допринос својим активним односом према овом питању.У том погледу, поздрављам одржавање ове конференције, јер је ово прилика да шире и потпуније сагледамо наша досадашња искуства, размијенимо знање и добре праксе, у циљу што квалитетнијег коришћења наших укупних потенцијала” закључио је Нухоџић у уводном обраћању.

Држава Црна Гора је, данас, безбједнија и спремнија да се суочи са ризицима од катастрофа, изјавила је министарка у Влади Црне Горе Марија Вучиновић , отварајући Конференцију - 13.октобар Међународни дан смањења ризика од катастрофа 2019, “ Буди одговоран – смањи ризик”.

“Ангажовањем свих релевантних субјеката, јасно дефинисаном Националном стратегијом, као и препознавањем важности превентивног дјеловања на свим нивоима власти, успјели смо да у релативно кратком периоду, успоставимо систем, који омогућава да Црна Гора у сваком тренутку може одговорити свим изазовима и пријетњама, које потенцијалне катастрофе могу да произведу, навела је министарка Вучиновић и додала да је, захваљујући визији и одговорном приступу Владе Црне Горе, успостављен систем, који је кроз стручне и едукативне активности о смањењу ризика од катастрофа, промјенио свијест о важности превенције сваког појединца.

“Ефикасност таквог система је доказана на начин да, и поред не малог броја изазова са којима смо били суочени протеклих година,нијесмо имали за посљедицу нити једну људску жртву. Управо,  данашња Конференција треба да покаже да Црна Гора, у континуитету ради на подизању свијест о превенцији, али и даље има за задатак да систем заштите додатно изграђује и надограђује, и у људском и у технолошком смислу, како би потенцијални ризик од катастрофа био сведен на прихватљиву разину. С обзиром на то да природне и све друге катастрофе не познају границе, тако и све активности које спроводимо у циљу смањења ризика од катастрофа, треба да укључе и ширу регионалну сурадњу, како бисмо, као сусједи, једни другима олакшали и умањили посљедице потенцијалних катастрофа", нагласила је министарка.

Посебно је истакла да је учлањење Црне Горе у НАТО савез додатно ојачало систем заштите и обезбједило поузданог и сигурног партнера пред свим будућим изазовима.

“Вјерујем да ће ова Конференција представљати додатан квалитет у методолошком сагледавању проблематике о којој данас дискутујемо, као и понудити одговоре, и нова, учинковитија рјешења”, поручила је Вучиновић у уводном обраћању.

У обраћању, путем видео поруке, шеф Регионалне Канцеларије УН ДРР за Европу, Панда Абдиласх је честитао Црној Гори на успјешној имплементацији националне базе података о губицима проузрокованим катастрофама, рачунајући на све актере који раде на обезбјеђивању одрживе употребе система за све врсте катастрофа од најмањих до највећих.

“Знамо да се у Црној Гори улажу напори да се повећа превенција и прилагођавање посебно када су у питању климатске промјене и повезани догађаји који се односе на екстремне временске прилике и поплаве. Постоји критична потреба да се приступи рјешавању проблема технолошких опасности, избјегавању катастрофа изазваних од стране човјека и превенцији као главном одговору у циљу смањивања ефеката катастрофа”, казао је Абдиласх.

Како је навео, охрабрујуће је чути да постоје регионалне иницијативе за прекограничну сарадњу и размјену знања о ризицима као што видимо из позитивног примјера УЦПМ-а. Црна Гора је направила значајне кораке од усвајања Сендаи оквира 2015. године посебно када су у питању управљање и дугорочно планирање, саопштио је И додао да усвајање националне стратегије и израда буџета за план смањења ризика испуњавају циљ Сендаи оквира, те да у овом погледу постоји потреба за спровођењем националне процјене ризика Црне Горе, која се заснива на методологији и фази успостављања које је већ поставио Директорат за ванредне ситуације.

Оно што је постигнуто у овом аспекту у посљедњих 18 мјесеци кључно је за јачање знања о ризицима, кретањима, изложености и рањивости црногорског друштва и економије када су у питању катастрофе, закључио је Абдиласх.
ФОТО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмХЕсГзМ