Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

У Подгорици и Бару одржане радионице за ученике основних школа на тему смањење ризика од катастрофа

Датум објаве: 11.10.2019 15:18 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


У оквиру пројекта Непогоде не познају границе, а у сусрет Међународном дану смањења ризика од катастрофа који се обиљежава сваке године, 13. октобра, у Подгорици и Бару је одржано десет радионица за ученике шестог разреда основних школа на тему смањење ризика од катастрофа са акцентом на заштиту у случају поплава.

Двогодишњи пројекат, који има за циљ јачање капацитета институција и служби из Црне Горе и Албаније које се баве заштитом и спасавањем, као и информисање становништва о ризицима од поплава, чија реализација је почела 17. априла 2018. године, спроводи се у Црној Гори и Албанији. Најважније активности укључују набавку опреме за заштиту од поплава и прогнозирање хидрометеоролошких прилика, тренинге за представнике институција и служби које се баве заштитом и спасавањем и управљањем у случајевима ванредних ситуација, прекограничне показне вјежбе, ажурирање базе података поплава у региону Скадарског језера, семинар о моделима добре праксе и кампању информисања становништва о ризицима од поплава, превентивним мјерама и активностима заштите и спасавања.

Пројекат је финансиран је од стране Европске уније кроз Програм прекограничне сарадње Црна Гора-Албанија, а спроводи га ФОРС Монтенегро – Фондација за развој сјевера Црне Горе, у партнерству са Директоратом за ванредне ситуације МУП-а Црне Горе и Префектуром Скадар из Албаније.

Пројекат се у Црној Гори  спроводи у општинама Подгорица, Бар и Улцињ, а финансијски је подржан од стране Министарства јавне управе.