Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Нухоџић-Вучиновић: И даље унапређивати систем превенције и заштите

Нухоџић-Вучиновић: И даље унапређивати систем превенције и заштите
Датум објаве: 11.10.2019 13:02 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Данас је , у оквиру кампање „Дани смањења ризика од катастрофа 2019, Буди одговоран – смањи ризик“, у О.Ш. „Бранко Божовић“, у Подгорици реализована показна вјежба, симулација земљотреса и евакуације.

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић је казао да је Црна Гора подручје са потенцијалним ризиком од земљотреса, те да систем мора константно јачати капацитете за одговор на ту и све друге врсте непогода.

МУП„Оно што је веома важно, морамо знати како поступити у случају земљотреса, јер то може помоћи да се смањи број жртава. У том погледу смо и данас организовали ову вјежбу за коју цијеним да је изведена врло професионално, да су јасно видљиве процедуре поступања дјеце и запослених у школи и свих учесника у систему“, поручио је Нухоџић. Нагласио је да је данашња вјежба, истовремено, и порука другим руководиоцима школа, јавних установа, привредних друштава, да израде планове заштите и спашавања у случају природних и техничко-технолошких несрећа, те да бар једном годишње увјежбавају процедуре дјеловања у циљу смањења ризика од већих страдања. „Вјежба је изведена у оквиру кампање и обиљежавања Међународног дана смањење ризика од катастрофа, а додатно смо потврдили да Министарство унутрашњих послова улаже значајне напоре како би се повећала безбједност грађана у случају елементарних и других непогода, а, такође, унаприједили капацитете и процедуре дјеловања у оваквим стварним ситуацијама“, појаснио је Нухоџић.

МУПОвом приликом, министарка и предсједница Комисије за процјену штета Марија Вучиновић изјавила је да вјежба коју је данас реализовала јединица Директората за ванредне ситуације , још, једна у низу активности које се спроводе као дио текуће кампање и Националне стратегије за смањење ризика од катастрофа.

„Активности које, у континуитету, спроводи Министарство унутрашњих послова и Директорат за ванредне ситуације јесу дио Националне стратегије, која, између осталог, подразумјева едукацију најмлађих, али и свих грађана у циљу превенције и заштите од потенцијалних катастрофа“ истакла је Вучиновић.
МУП„У сарадњи са УНИЦЕФ-ом, ГИЗ-ом и ОЕБС-ом реализовали смо пројекте који се управо фокусирају на основце, дјецу у вртићима, али и израдили планове заштите и спашавања и реализовали у пракси вјежбе у Центрима за особе са инвалидитетом“ , казала је министарка, додајући да ће овакве и сличне активности Владе и њених партнера бити и даље у фокусу како би се на најбољи и најквалитетнији начин одговорило свим изазовима.

„Влада Црне Горе је у сарадњи са канцеларијом УНИЦЕФ-а у Црној Гори већ 2013. године успоставила међу-предметни програм у области смањења ризика од катастрофа, за образовање наставника у основним и средњим школама у Црној Гори”, изјавила је генерална директорица Директората за предшколско, основно и инклузивно образовање и васпитање, Аријана Николић - Вучинић. Тако је, према њеним ријечима, у оквиру постојећег програма обучено око 200 наставника, за даљу едукацију ученика на тему смањења ризика од катастрофа.

МУП“Захваљујући надлежним, Министраству унутрашњих послова-Директорату за ванредне ситуације и Кабинету министарке без портфеља, омогућено је да се на овај начин, кроз праксу, показне вјежбе континуирано и на квалитетан начин едукују како дјеца, тако и наставни кадар у циљу превенције и заштите од катастрофа. Овакав вид кампање и пратећих активности су најбољи модел у подизању свијести из ове области”, казала је Николић-Вучинић. Генерална директорица Директората је подсјетила и на то да је, поводом годишњице обиљежавања земљотреса 1979. године Министарство одрживог развоја и туризма организовало дистрибуцију информативног материјала дјеци на тему смањења ризика од катастрофа.