Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Министар Нухоџић на отварању теренске вјежбе: Црна Гора као чланица НАТО-а успоставља ефикаснији систем за заштиту грађана

Министар Нухоџић на отварању теренске вјежбе: Црна Гора као чланица НАТО-а успоставља ефикаснији систем за заштиту грађана
Датум објаве: 02.10.2019 13:29 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


„Када се помене НАТО, обично се помисли на војну компоненту Алијансе. Међутим, НАТО значајан дио својих потенцијала усмјерава на заштиту и санирање посљедица од катастрофа. То је активност која се врло често заборавља. Ова вјежба је прилика да укажемо и на ту димензију НАТО-а. Наставићемо да улажемо максималне напоре да, као систем, наше грађане учинимо безбједнијим и сигурнијим у заштити од различитих врста елементарних и других непогода“, поручио је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић на отварању теренске вјежбе НИЦС МОНТЕНЕГРО 2019, која се одржава у оквиру НАТО програма „Наука за мир и безбједност“.

Биро за односе с јавношћу Владе ЦГМинистар је саопштио да је вјежба прилика да додатно унаприједимо регионалну сарадњу и потврдимо добре међусусједске односе и добру комуникацију у области заштите и спашавања. „Цијеним да је ова вјежба доказ да је Директорат за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова кредибилан партнер у реализацији бројних пројеката које финансира НАТО, а држава Црна Гора поштована и уважена чланица Алијансе“, истакао је Нухоџић.

У наставку, министар је упутио изразе захвалности канцеларији НАТО програма „Наука за мир и безбједност“, која је опредијелила средства у износу од 831.000€ за реализацију пројекта у Црној Гори, у оквиру којег се одржава ова вјежба. „Оно што је посебно важно, јесте да ће се први пут у Црној Гори користити нови интернет систем, тзв. НИЦС систем односно нови информациони систем за руковођење и координирање у заштити и спашавању. Овај софтвер ће се интегрисати са постојећим националним системом и помоћи доносиоцима одлука да, путем слике и видео записа, доносе боље и квалитетније одлуке у ванредним ситуацијама“, нагласио је Нухоџић.

Биро за односе с јавношћу Владе ЦГЕјуп Турмус, један од руководилаца програма „Наука за мир и безбједност“, је истакао задовољство што је Црна Гора препознала значај унапређења капацитета у области ванредних ситуација. „Овај систем ће омогућити Црној Гори и другим земљама учесницама да размјењују информације много брже, у поређењу са традиционалним начином комуницирања“, нагласио је Турмус. Такође, указао је на значајан допринос младих истраживача научника у Црној Гори, који су креирали мобилну телефонску апликацију 112, путем које је омогућено грађанима и туристима да, у случају потребе, имају приступ свим хитним службама.

Тема теренске вјежбе НИЦС МОНТЕНЕГРО 2019, која се у периоду од 01. до 04. октобра 2019. године спроводи на локацијама у Подгорици и Даниловграду, је гашење пожара на отвореном простору и тестирање најсавременијих информационих технологија за координирање и руковођење у заштити и спашавању. Поред представника НАТО-а, у вјежби учествују тимови из Сјеверне Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе, као домаћина вјежбе. Значајну улогу имају и представници америчког Техничког института МИТ (Массацхусеттс Институте оф Тецхнологy).

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА