Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Сјутра свечано отварање теренске вјежбе НИЦС МОНТЕНЕГРО 2019 на тему гашења пожара на отвореном простору и тестирања најсавременијих информационих технологија

Датум објаве: 01.10.2019 18:33 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Данас почиње теренска вјежба НИЦС МОНТЕНЕГРО 2019, која се одржава у оквиру НАТО Програма наука за мир и безбједност. Тема вјежбе је гашење пожара на отвореном простору и тестирање најсавременијих информационих технологија за координирање и руковођење у заштити и спашавању.

Вјежба је међународног карактера. Поред представника НАТО-а, учествоваће и тимови из Сјеверне Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе, као домаћина вјежбе. Значајну улогу имаће и представници америчког Техничког института МИТ (Массацхусеттс Институте оф Тецхнологy).

Теренска вјежба, која ће се спроводити на локацијама у Подгорици и Даниловграду, траје од 1. до 4. октобра 2019. године, а свечано отварање биће уприличено сјутра, 2. октобра са почетком у 10:00 часова, у просторијама Директората за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова (зграда Лименка).

На отварању ће говорити министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић и представник НАТО-а, један од руководилаца Програма наука за мир и безбједност, Ејуп Турмус.

Након свечаног отварања теренске вјежбе у “Лименци” , одлази се на сајт (вјежбалиште) Фармаци.

Послије сајта Фармаци, око 12:30х одлази се на Лужницу, гдје ће се одвијати гашење пожара из ваздуха и медицинска евакуација хеликоптером.

Превоз за новинаре је обезбијеђен, полазак је предвиђен испред зграде “Лименка”, након свечаног отварања вјежбе.