Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Одржан састанак Оперативног штаба за заштиту и спашавање

Одржан састанак Оперативног штаба за заштиту и спашавање
Датум објаве: 18.06.2019 13:38 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Данас је у просторијама Директората за ванредне ситуације одржан састанак Оперативног штаба за заштиту и спашавање на коме је анализиран Извјештај о стању система заштите и спашавања за 2018. годину и активности на припреми за овогодишњу пожарну сезону.

Оцијењено је да Извјештај потврђује да је систем током 2018. године на све изазове одговорио професионално, одговорно и правовремено.

Што се тиче пожарне сезоне, чланови Оперативног штаба су упознати са предузетим мјерама и радњама у циљу смањења ризика од пожара које су предузете од стране надлежних органа и служби. Посебно је истакнута чињеница да је стање заштите и спашавања од пожара у превентивном и оперативном смислу унапријеђено кроз додатно ангажовање људских капацитета и набавку неопходне опреме и средстава у Управи за шуме и ЈП Национални паркови.

Такође, констатовано је да су службе заштите и спашавања спремне за предстојећу пожарну сезону, те да ће заједно за расположивим капацитетима Директората за ванредне ситуације и осталим субјектима учествовати у гашењу пожара на отвореном простору.

Констатовано је да ће на располагању бити око 600 ватрогасаца у систему са око 200 возила, затим око 150 добровољаца из 4 добровољна ватрогасна друштва са око 20 возила. На располагању ће бити и три авиона Авио-хеликоптерске јединице МУП - а са шест пилота и један хеликоптер Војске Црне Горе.

На састанку Оперативног штаба је указано на потребу појачаног ангажовања Управе Полиције у данима повећаног ризика од пожара, на територији са појачаном пожарном опасношћу.

Оперативни штаб апелује на грађане да буду одговорни према својој и туђој имовини, да очисте своја дворишта и имања од горивог материјала, да не пале ватру у периоду појачане пожарне опасности, односно да ако то морају учинити обавијесте службе заштите и спашавања; да поштују знаке упозорења ложења ватре на отвореном простору, угасе почетни пожар уколико су у могућности то урадити безбједно, пријаве изазиваче пожара надлежним органима, и да на тај начин, својим одговорним понашањем и спровођењем превентивних мјера заштите од пожара, дају најбољи допринос смањењу ризика од настанка пожара.