Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Добра сарадња Црне Горе и Албаније у области заштите и спашавања

Добра сарадња Црне Горе и Албаније у области заштите и спашавања
Датум објаве: 03.06.2019 14:38 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Данас је у просторијама Директората за ванредне ситуације МУП-а уприличен билатерални састанак између генералног директора Мирсада Мулића и албанске делегације коју су предводили директор за цивилне ванредне ситуације у Министарству одбране Републике Албаније Хаки Цако и генерални директор Директората за заштиту од пожара и спашавање у Министарству унутрашњих послова Републике Албаније Алфред Кристули.

На састанку је исказано задовољство досадашњом сарадњом у области заштите и спашавања и смањења ризика од пожара и поплава, али и других несрећа између двије државе, као и анализирани капацитети који се могу користити у случају потребе. Размијењена су искуства и добре праксе везано за организацију система заштите и спашавања у Црној Гори и у Републици Албанији, а кроз посјете Оперативно-комуникационом центру 112 и Авио-хеликоптерској јединици омогућено је додатно сагледавање капацитета и начина функционисања система заштите и спашавања.

Саговорници су се сагласили да ће се у складу са одбредбама Споразума о сарадњи и узајамној помоћи у ванредним ситуацијама, који је потписан између влада Црне Горе и Републике Албаније наставити са добром праксом размјене информација и пружања помоћи у случају догађања различитих врста хазарда. Такође, договорено је да се настави са реализацијом заједничких програма и пројеката у овој области, који су у претходном периоду значајно унаприједили систем у обје државе.