Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Теренска вјежба у Никшићу и Даниловграду: Специјализовани тимови тестирају процедуре пружања помоћи у случају поплава

Теренска вјежба у Никшићу и Даниловграду: Специјализовани тимови тестирају процедуре пружања помоћи у случају поплава
Датум објаве: 15.05.2019 12:49 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


У периоду од 14. до 17. маја 2019. године, на територији општина Никшић и Даниловград одржава се модулска теренска вјежба на којој учествују тимови из шест земаља - Црне Горе, Италије, Румуније,  Турске, Косова и Њемачке.

Тема вјежбе је спашавање од поплава, а тимови земаља учесница су специјализовани за спашавање од поплава коришћењем пумпи високог капацитета црпљења воде и тестирају процедуре пружања помоћи и међусобне сарадње, као и процедуре подршке земље домаћина, док је њемачки тим задужен за техничку подршку.

МУПНа вјежби учествују и представници Европске комисије – Генералног директората за европску цивилну заштиту и активности хуманитарне помоћи и држава чланица ЕУ, Директората за ванредне ситуације МУП-а Црне Горе, Министарства пољопривреде и руралног развоја, Електропривреде, Управе полиције, Управе царина, општина Никшић и Даниловград, локалних служби заштите и спашавања, Горске службе спашавања и радиоаматера. Такође, значајну улогу имају и волонтери Црвеног крста Црне Горе и студенти Универзитета Доња Горица.

Вјежба је организована у оквиру ЕУ пројекта, који заједно имплементирају АПЕЛЛ Национални центар за управљање катастрофама из Румуније, Генерални инспекторат за ванредне ситуације МУП-а Румуније, Хрватска ватрогасна заједница, Одсјек за цивилну заштиту региона Пијемонте из Италије и Директорат за ванредне ситуације МУП-а Црне Горе.