Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

На завршној конференцији у Будви представљени резултати пројекта ДИРЕЦТ – Будимо отпорни на непогоде

На завршној конференцији у Будви представљени резултати пројекта  ДИРЕЦТ – Будимо отпорни на непогоде
Датум објаве: 04.04.2019 09:07 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


У Будви је 26-27. марта 2019. године одржана завршна конференција пројекта ДИРЕЦТ – Будимо отпорни на непогоде током које су представљени главни резултати пројекта, који је реализован у Црној Гори, Словенији и Чешкој, а који је имао за циљ унапређење припремљености локалних заједница, институција и служби за ефикаснији одговор на природне и друге непогоде. Конференцији су присуствовали представници партнера на пројекту, као и представници циљних група укључујући службе заштите и спашавања, образовне институције и друге релевантне службе.

МУПТоком пројекта, који се спроводио од почетка 2017.године, реализоване су бројне активности усмјерене ка изградњи капацитета за ефикаснији одговор на природне и друге непогоде, укључујући осам међународних тренинга за спасиоце на теме везане за заштиту и спасавање у случајевима пожара, поплава, земљотреса и других непогода, четири међународне теренске вјежбе спасавања, тренинге на тему смањења ризика од катастрофа за представнике локалних управа и образовних институција, три међународне конференције не теме везане за смањење ризика од катастрофа, израду евакуационих планова за школе и институције, вјежбе евакуације, кампању информисања становништва о ризицима од катастрофа, студијску посјету ЕУ, радионице за ученике на тему смањења ризика од катастрофа, ликовна такмичења и квизови. Један од најважнијих остварених резултата пројекта је унапређење међународне сарадње у области смањења ризика од катастрофа, која је омогућила размјену искустава и модела добрих пракси, како између институција и служби које се баве заштитом и спашавањем, тако и између спасилаца који се у свом послу често суочавају са истим задацима и изазовима.

Пројекат ДИРЕЦТ – Будимо отпорни на непогоде су реализовали Фондација за развој сјевера Црне Горе (ФОРС Монтенегро), Директорат за ванредне ситуације МУП-а Црне Горе у партнерству са Ватрогасно-спасилачком службом општине Крањ из Словеније, Ватрогасно-спасилачком бригадом Моравско-Шлеског краја и Удружењем ватрогасаца из Чешке, а пројекат је финансирао Генерални директорат за европску цивилну заштиту и активности хуманитарне помоћи Европске комисије (ДГ ЕЦХО). Укупна вриједност пројекта износила је 736.257,34 еура, од чега је допринос Европске уније 552.131 еуро, или 75% укупних пројектних трошкова. За Црну Гору је опредијељено 288.795 еура, од чега Еврпска унија финансира 218.582 еура.