Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Директорат за ванредне ситуације МУП-а упутио апел грађанима да не врше неконтролисана паљења на отвореном простору

Датум објаве: 25.03.2019 13:12 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


На подручју Црне Горе претходних дана регистрован је велики број пожара на отвореном простору који су причинили одређену материјалну штету. У периоду од 22. до 24. марта 2019.године дошло је до појаве 130 пожара на отвореном простору који су у највећем броју случајева изазвани од стране грађана приликом чишћења својих имања. Нарочито је било критично на подручју општина Даниловград, Колашин, Будва, Никшић, као и Главног града Подгорица, што је довело до тога да је неколико пожара угрожавало стамбене објекте и друга материјална добра.

Ситуација на угроженим подручјима је захтијевала вишедневни непрестани рад припадника служби заштите и спашавања у свим јединицама локалне самоуправе, као и за овај период неочекивани ангажман јединице за гашење пожара из ваздуха Министарства унутрашњих послова – Директората за ванредне ситуације.

Ангажовање наведених ресурса на локалном и државном нивоу допринијело је спречавању настанка већих материјалних штета, при чему су већ утрошена одређена средства планирана за период појачане пожарне опасности – љетњи период.

Напомињемо да ће се у наредним данима вршити осматрање територије Црне Горе из ваздуха хеликоптерима МУП-а, као и Војске Црне Горе који су опремљени најсавременијим уређајима за снимање терена из ваздуха. Такође, службеници Управе полиције ће имати појачану активност у смислу патролирања на просторима са повећаним пожарним ризиком, а све у циљу проналаска и евентуалног процесуирања лица која изазивају пожаре на отвореном простору, што се и догодило у Будви када је једна особа процесуирана због изазивања опште опасности.

Директорат за ванредне ситуације апелује на грађане да не врше неконтролисана паљења на отвореном простору, већ да уколико имају потребе за спаљивањем одређеног отпадног материјала о томе обавијесте службе заштите и спашавања у њиховим општинама, како би се те активности обавиле на контролисан и безбједан начин.

Такође, молимо грађане да искористе могућност пријављивања настанка пожара и починилаца на број 112 Директората за ванредне ситуације.