Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Представници Директората за ванредне ситуације МУП-а са конзулима земаља чланица Европске уније и Амбасаде САД-а о поступању у случајевима природних катастрофа

Представници Директората за ванредне ситуације МУП-а са конзулима земаља чланица Европске уније и Амбасаде САД-а о поступању у случајевима природних катастрофа
Датум објаве: 15.03.2019 14:55 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Дана 14. марта 2019. године у просторијама Делегације Европске уније у Црној Гори одржан је састанак представника Директората за ванредне ситуације МУП-а и конзула земаља чланица Европске уније и Амбасаде САД-а.

Састанак је организован на иницијативу румунског конзула, чија земља тренутно предсједава Савјетом ЕУ у циљу представљања основних постулата система заштите и спашавања у Црној Гори, те дефинисања начина поступања у случајевима догађања природних катастрофа.

На састанку су посебно анализиране обавезе и задаци у вези са заштитом страних држављана који се могу наћи на територији Црне Горе приликом земљотреса или неких других опасности. Наглашено је да ће у тим ситуацијама координирање и руковођење сходно Закону о заштити и спашавању обављати Координациони тим за заштиту и спашавање, те да ће се предузимати све неопходне мјере и активности у заштити и спашавању свих лица која бораве на угроженом подручју.

Такође, исказана је спремност Министарства унутрашњих послова – Директората за ванредне ситуације да страним амбасадама – конзулатима пружи сву потребну подршку како би своје држављане што боље припремили за дјеловање у случају катастрофа и имали правовремене и тачне информације о њима.

Закључено је да су овакви састанци веома корисни и да доприносе бољем разумијевању функционисања система заштите и спашавања у Црној Гори и обавеза које имају сви субјекти система, али и стране амбасаде и грађани.