Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Кроз грант Владе Јапана Служба заштите и спашавања Жабљака набавља ново возило са цистјерном и пумпом за воду

Кроз грант Владе Јапана Служба заштите и спашавања Жабљака набавља ново возило са цистјерном и пумпом за воду
Датум објаве: 25.01.2019 16:51 | Аутор: МУП, Биро за односе с јавношћу Владе Црне Горе

Испис Штампај страницу


Служба заштите и спашавања Општине Жабљак биће богатија за још једно возило опремљено зимским гумама, цистјерном и пумпом за воду. То је предвиђено уговором о донацији који су данас у Министарству унутрашњих послова потписали предсједник Општине Жабљак, Веселин Вукићевић и амбасадор Јапана за Црну Гору, Ђунићи Марујама.

Присуствујући данашњој церемонији потписивања уговора, министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић казао је да је данашњи чин потврда добре сарадње и пријатељских односа Црне Горе и Јапана, а истовремено и потврда добрих односа Министарства унутрашњих послова и општине Жабљак.

Биро за односе с јавношћу Владе Црне ГореМинистар је одлуку Амбасаде Јапана да овим возилом појача капацитете Службе заштите и спашавања Жабљак оцијенио као добру, нарочито имајући у виду да је општина Жабљак препозната туристичка дестинација, али и подручје са ризиком од настанка екстремних метеоролошких појава, укључујући и шумске пожаре. Министар Нухоџић захвалио је Амбасади Јапана на донацији возила и опреме вриједне око 80.000 еура, будући да се кроз улагања на локалном нивоу унапређује систем заштите и спашавања у цјелини, и изразио очекивање за наставком добре и квалитене сарадње кроз нове заједничке пројекте између Црне Горе и Јапана.

Амбасадор Марујама изразио је задовојство поводом реализације уговора за заједнички пројекат Владе Црне Горе и Владе Јапана, и с тим у вези подсјетио да су ове активности дио новог програма који је Влада Јапана покренула прије годину дана, а који је фокусиран на јачање сарадње са земљама Западног Балкана. Стога је данашњем састанку, у виду својеврсне подршке овој иницијативи, присуствовао и високи представник Владе Јапана, амбасадор задужен за Западни Балкан, Ђун Саито.

Амбасадор је подсјетио да је Јапан за двије деценије директно подржао и реализовао 47 пројеката у Црној Гори, углавном у области социјалне заштите, образовања, здравства и животне средине. Он је изразио очекивање да ће спровођење овог новог пројекта, који је озваничен данашњим потписивањем уговора, од нарочитог значаја бити за локално становништо и омогућити правовремену и ефикасну помоћ и заштиту.
Предсједник Општине Жабљак Веселин Вукићевић захвалио је Амбасади Јапана на вриједној донацији која ће бити од изузетног значаја како за грађане и животну средину, тако и за посјетиоце ове сјеверне општине, која је препозната као еколошка и туристичка дестинација.

Нови камион са цистјерном и пумпом за воду, како је оцијенио Вукићевић, допринијеће ефикаснијој борби против пожара и других елементарних непогода, омогућити хитне интервенције у Националном парку Дурмитор, те побољшати снабдијевање водом у руралним подручјима, што је од нарочитог значаја за пољопривредне произвођаче у жабљачком крају.