Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Građani da budu podrška institucijama u prevenciji i sprječavanju opasnosti od prirodnih nepogoda

Datum objave: 27.09.2018 12:26 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Požari koji su ovih dana učestali, naročito u centralnom dijelu Crne Gore, na području Podgorice, a dijelom i u primorskom opštinama, znak je da smo još uvijek u periodu povećane požarne opasnosti. Tome doprinosi dugotrajan sušni period i jak vjetar koji povećava opasnost od izbijanja požara i značajno otežava njihovo gašenje.

Iako su u požarima izgorjela određena materijalna dobra, izbjegnute su veće štete zahvaljujući blagovremenom i dobro organizovanom djelovanju službi zaštite i spašavanja. Direktorat za vanredne situacije MUP-a je koordinirao angažovanje službi zaštite i spašavanja iz opština koje nijesu trenutno ugrožene, bio u stalnoj komunikaciji sa svim subjektima sistema zaštite i spašavanja i pružao podršku gašenjem požara iz vazduha, u mjeri u kojoj su to dozvoljavale vremenske prilike.

Napominjemo da je od posebnog značaja saradnja sa građanima, pa još jednom apelujemo da budu partneri institucijama i nadležnim službama u ovom poslu, da se uzdrže od bilo kakvog paljenja vatre na otvorenom, da prijave svaku pojavu vatre i dima, te da aktivno učestvuju u gašenju požara u slučaju potrebe.